CLASAMENT     

 1.  Rapid Buc.   75
 2.  Dinamo Buc.  75
 3.  H.M. BUZĂU  57
 4.  Știința Buc.  48
 5.  CSM 2 Buc.    46
 6.  SCM Pitești  46
 7.  Neptun CT.  45
 8.  Piatra Neamț  37
 9.  Știința Bacău  35
10. Școala 181 B.    25
11. Activ Plopeni  22
12. CNOT Iași  12
13. Târgoviște  12
14. Spartac Buc.   6

  Clasament detaliat - AICI

   Program complet - AICI

 

  URMĂTORUL MECI

LINK-URI UTILE


PUBLICITATE

SPONSORI

PRIMĂRIA BUZĂU
CONSILIUL JUDETEAN BUZĂU

IDM DINAMIC

TOLEDO BUZAU

GLOBAL CASH&CARRY

METROMAX BUZAU

SIM IMPEX BUZAU

SERAS S.A. BUZAU

 AZUGA APĂ DE IZVOR

 

PARTENERI MEDIA

Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

 

23 iunie 2017 / Transfer

CRISTINA CLISU VA JUCA ÎN LIGA NAȚIONALĂ

Incertitudinea financiară care persistă de ceva vreme la Handbal Municipal are repercusiuni negative asupra configurației lotului divizionarei secunde. Extrema Cristina Clisu, una dintre cele mai valoroase componente ale grupării buzoiene, a decis să facă iarăși pasul în eșalonul superior, semnând cu prim-divizionara Danubius Galați. În trecut, Cristina a mai evoluat în Liga Națională la alte 3 formații: H.C.M. Buzău, Corona Brașov și CSM Sf.Gheorghe. Pe această cale îi mulțumim pentru prestațiile bune reușite în tricoul Buzăului și îi urăm mult succes la noua sa echipă. 


29 mai 2017 / Final de sezon

ACT DE PREZENȚĂ LA BARAJ

În urmă cu an, la Pitești, după două victorii obținute la turneul de baraj, Handbal Municipal sărbătorea promovarea în Liga Națională. Au curs lacrimi de bucurie, care în decurs de doar 12 luni s-au transformat în lacrimi ale tristeții ce par să indice perspective sumbre în privința viitorul handbalului feminin la Buzău.

Problemele financiare care s-au acutizat în ultimul an au diminuat forța H.M.-ului. Lotul s-a subțiat considerabil, jucătoare importante au ales alte căi, iar singura soluție viabilă pentru înlocuirea acestora a fost o infuzie de junioare din propria pepinieră. Astfel, nu ar trebui să mire pe nimeni faptul că săptămâna trecută, la barajul găzduit de Sfântu Gheorghe, H.M. Buzău a fost surclasată de adversare mult mai puternice, fără grija zilei de mâine și cu loturi bine structurate. Realiști și conștienți de situația dificilă a clubului, Ștefan Miloș și Romeo Ilie nu aveau absolut nicio așteptare de la turneul din acest an. Ba chiar s-a luat în calcul varianta neprezentării din pricina neajunsurilor financiare, dar riscul unor sancțiuni din partea Federației era mare, mai ales că gruparea buzoiană a fost luată în colimator în vara anului trecut după retragerea din Liga Națională.

S-A RENUNȚAT LA CAZARE

În cele din urmă s-a ales o variantă de compromis. Handbal Municipal s-a prezentat la baraj, dar a fost nevoită să facă tot posibilul pentru a reduce cheltuielile. Prin urmare, oficialii echipei au renunțat la cazare și au ales să facă naveta Buzău - Sfântu Gheorghe, cu plecare în dimineața zilei meciului cu Baia Mare, pentru ca imediat după finalul partidei jucătoarele să facă cale întoarsă. Ca și cum toate acestea nu ar fi fost de ajuns, H.M. Buzău a fost lovită și de ghinion. Lidera echipei, Anca Ionescu, a fost internată în spital din cauza unei pneumonii, astfel că nu a putut să-și ajute coechipierele la barajul din acest an. O altă absență importantă a fost cea a Denisei Matei. În atare condiții, locul 5 obținut de gruparea buzoiană poate fi considerat chiar o performanță. În cele ce urmează vă vom relata, pe scurt, felul în care au decurs cele trei partide susținute de H.M. la Sfântu Gheorghe.

H.M. Buzău - Minaur Baia Mare 25-35 (14-20)

Prima adversară a H.M.-ului a fost Minaur Baia Mare, formație care a pierdut la mare luptă duelul pentru promovare cu CSM Slatina în Seria B a ligii secunde. Deși mizează și pe jucătoare tinere, produse ale renumitelor centre de junioare din zonă, Baia Mare a păstrat și câteva handbaliste cu mare experiență care au făcut diferența și în acest meci: Jenica Rudics, Claudia Cetățeanu, Raluca Pomohaci Mihai, toate componente de bază ale echipei care în 2014 a obținut titlul de campioană națională, plus Oana Bidașcu, fostă jucătoare a H.M.-ului. Buzoiencele au avut puține șanse, cu excepția unor mici sclipiri ale Cristinei Clisu și Roxanei Tabarcea, elevele lui Romeo Ilie nu au putut face altceva decât să limiteze proporțiile scorului. Băimărencele au dictat în permanență ritmul jocului, diferența crescând treptat: 0-3, min. 2, 8-13, min. 20, 18-25, min. 40, pentru ca la final cele două formații să fie despărțite de 10 goluri. O înfrângere previzibilă, dar usturătoare prin prisma diferenței, dar și a replicii palide a buzoiencelor.

H.M. Buzău - Danubius Galați 20-39 (10-19)

După o zi de pauză, pentru Handbal Municipal a urmat cel mai dificil meci al turneului, împotriva prim-divizionarei Danubius Galați. Contrar așteptărilor, chiar dacă față de partida cu Minaur Baia Mare au absentat alte două jucătoare, Maria Radu și Gabriela Drugău, buzoiencele au avut un start fulminant de meci. Portarul Cristina Oancea a reușit cea mai bună evoluție de la venirea sa la Buzău, în timp ce în atac Cristina Clisu a făcut legea, secondată de Roxana Tabarcea, iar Handbal Municipal conducea cu 6-3 după primele 10 minute de joc. Evident, minunea nu a durat mult. Treptat, elanul buzoiencelor s-a stins, în timp ce mult mai valoroasele lor adversare au preluat controlul. Galațiul a trecut la conducere în minutul 17, scor 8-9, iar din acel moment ecartul a crescut într-un ritm amețitor, ajungând într-un final la cota 19, diferența dintre Liga Națională și Divizia A fiind evidentă.

H.M. Buzău - CSU Reșița 31-23 (17-14)

În ultima zi a turneului de baraj au fost programate și meciurile de clasament. Într-un duel pentru locul 5, Buzăul a înfruntat CSU Reșița, ocupanta poziției a 3-a în Seria B a Diviziei A. Dornice să lase o bună impresie la finalul unui sezon oscilant, Handbal Municipal a evoluat aproape de potențialul maxim. Buzoiencele au redus numărul ratărilor și au controlat cap-coadă jocul, asta și datorită deciziei inspirate a antrenorului Romeo Ilie de a se apăra din primul minut „om la om” la cea mai periculoasă handbalistă a Reșiței, Adriana Voina. Cu același duo Clisu - Tabarcea redutabil la linia de 9 metri, gruparea buzoiană s-a desprins de adversare în partea secundă, obținând o victorie clară, muncită și meritată.

A fost finalul unui sezon onorabil pentru Handbal Municipal, care așteaptă un semnal din partea Consiliului Local pentru a putea demara strategia noului sezon de Divizia A și pentru a continua să reprezinte cu cinste Buzăul la nivel înalt. Fără un sprijin financiar din partea Primăriei, există riscul ca H.M.-ul, una dintre formațiile reprezentative ale urbei, să se scufunde în mediocritate, sau, mai rău, chiar să dispară. 

 

 

UPDATE - ZIUA 4

Meci pentru locul 5: H.M. BUZĂU - CSU Reșița 31-23 (17-14)

H.M. Buzău: Cristina Oancea, Alina Lupu - Cristina Clisu 11g, Roxana Tabarcea 6g, Elena Casian 4g, Cristiana Ciuplea 3g, Mădălina Mureș 3g, Gabriela Moldoveanu 3g, Gabriela Dumitrașcu 1g. 

Meci pentru locul 3: Dinamo București - Minaur Baia Mare 31-28 (19-16)


UPDATE - ZIUA 3

H.M. BUZĂU - Danubius Galați 20-39 (10-19)

H.M. Buzău: Cristina Oancea, Alina Lupu - Cristina Clisu 10g, Roxana Tabarcea 5g, Gabriela Moldoveanu 2g, Cristiana Ciuplea 1g, Elena Casian 1g, Gabriela Dumitrașcu 1g, Mădălina Mureș, Marina Alexandru, Andreea Gribincea.

CSU Reșița - Unirea Slobozia 16-41 (10-24)

 

UPDATE - ZIUA 2

Unirea Slobozia - Dinamo București 19-17 (10-9)

Danubius Galați - Minaur Baia Mare 26-20 (12-8)

În urma acestor rezultate, Unirea Slobozia și Danubius Galați se mențin în Liga Națională.


UPDATE - ZIUA 1

H.M. BUZĂU - Minaur Baia Mare 25-35 (14-20)

H.M. Buzău: Cristina Oancea, Alina Lupu - Cristina Clisu 8g, Roxana Tabarcea 7g, Maria Radu 4g, Cristiana Ciuplea 3g, Gabriela Drugău 2g, Gabriela Moldoveanu 1g, Elena Casian, Mădălina Mureș, Gabriela Dumitrașcu, Andreea Gribincea. 

Au arbitrat: M.Drăghici - V.Drăguț (Vrancea)

În celălalt meci al zilei: Dinamo București - CSU Reșița 32-23 (17-13)


 

24-27 mai / Turneu

PROGRAMUL BARAJULUI DE PROMOVARE / RETROGRADARE

Sala Sporturilor „Kati Szabo” - Sfântu Gheorghe.

Miercuri - 24 mai

ora 16:00: Dinamo București - CSU Reșița

ora 18.00: H.M. BUZĂU - Minaur Baia Mare

Joi - 25 mai

ora 16.00: Unirea Slobozia - Dinamo București

ora 18.00: Danubius Galați - Minaur Baia Mare

Vineri - 26 mai

ora 16.00: CSU Reșița - Unirea Slobozia

ora 18.00: H.M. BUZĂU - Danubius Galați

Sâmbătă - 27 mai

ora 10.00: locul 2 Seria 1 vs locul 2 Seria 2

ora 12.00: locul 3 Seria 1 vs locul 3 Seria 2

 

 

14 mai / Etapa 26

CU GÂNDUL LA VACANȚĂ: ȘTIINȚA BACĂU - H.M. BUZĂU 36-26 (17-14)

Final neașteptat de sezon pentru Handbal Municipal. Buzoiencele au tratat cu superficialitate partida de la Bacău și au suferit una dintre cele mai dure corecții stagionale. 

Ultima etapă a ediției 2016-2017, ne-a scos în față un adversar din a doua jumătate a clasamentului, care nu excelează prin prestațiile sale, dar care are meritul de a fi sesizat și profitat prompt de oportunitatea unui succes important, de palmares în fața uneia dintre forțele ligii secunde. Pentru Buzău, ce-i drept, meciul nu avea absolut nicio miză, iar apropierea de vacanța de vară la capătul unui sezon solicitant le-a indus hanbalistelor noastre o stare de relaxare ce a persistat pe tot parcursul celor 60 de minute. 

Primele semne de deconectare au apărut încă din startul partidei. Lipsită și de aportul liderei Anca Ionescu, absentă din cauza unor probleme personale, gruparea buzoiană a început ezitant, cu nenumărate greșeli elementare, în special de pasare. Astfel, nu a fost de mirare faptul că H.M.-ul a punctat pentru prima oară în minutul 6, după ce gazdele atinseseră deja cota 3. Evoluția handbalistelor buzoiene nu s-a îmbunătățit, iar Romeo Ilie a fost forțat să ceară un timp de odihnă încă din minutul 12, la scorul de 6-3 în favoarea Științei. Mai mult, sesizând randamentul scăzut al titularelor, tehnicianul buzoian a aruncat în luptă două junioare din pepiniera proprie, Dumitrașcu și Gribincea. Cu toate acestea, oaspetele nu au dat semne de revenire, ba din contră, tabela indicând un neverosimil 11-3 în minutul 18. În ultimele 10 minute ale reprizei, experimentata Maria Radu și-a asumat responsabilitatea aruncărilor de la distanță și a dat semnalul revenirii prin 6 goluri care au apropiat-o pe Handbal Municipal la doar 3 lungimi în urma adversarei: 17-14. 

Însă nici pauza nu a fost de bun augur, buzoiencele nereușind să se mobilizeze nici în a doua jumătate, astfel că mult așteptata revenire nu s-a mai produs. Cu un joc dezlânat, H.M. Buzău a părut o echipă care și-a pierdut busola, asistând fără reacție la desprinderea decisivă a băcăuancelor. Singurul aspect pozitiv a fost evoluția curajoasă a tinerei Gabriela Dumitrașcu, care și-a încununat prestația bună cu 4 reușite, dintre care una din aruncare de la 7 metri. La final, băcăuancele au sărbătorit alături de spectatori o victorie pe deplin meritată, la 10 goluri diferență, în timp ce buzoiencele au părăsit terenul cu capul plecat, la finele unui sezon în care și-au atins însă obiectivul: clasarea pe podium. Un loc 3 mai mult decât onorant, dacă ținem cont și de dificultățile financiare care s-au acutizat în ultimul an și jumătate. 

Pentru Handbal Municipal urmează turneul de baraj, în perioada 24-27 mai, la Sfântu Gheorghe, asta dacă va dispune de fondurile necesare efectuării deplasării. O decizie în acest sens va fi luată în cursul acestei săptămâni.

 

Sala Sporturilor Bacău. Arbitri: Georgiana Lungu și Mihaela Paraschiv (Roman).

H.M. Buzău: Cristina Oancea, Denisa Matei, Alina Lupu - Maria Radu 9g, Cristina Clisu 5g, Gabriela Dumitrașcu 4g, Roxana Tabarcea 3g, Mădălina Mureș 2g, Gabriela Moldoveanu 2g, Elena Casian 1g, Andreea Gribincea.

Alte rezultate: CNOT Iași - Rapid București 17-39, Neptun Constanța - Târgoviște 41-23, SCM Pitești - Piatra Neamț 25-21, CSM 2 București - Știința București 21-30, Spartac București - Școala 181 București 31-40. 

 

10 mai / Info

H.M. BUZĂU ȘI-A AFLAT ADVERSARELE DE LA BARAJ

Miercuri, la sediul Federației Române de Handbal, a avut loc tragerea la sorți în vederea stabilirii componenței celor două grupe ale turneului de promovare, ce se va desfășura în perioada 24-27 mai, la Sfântu Gheorghe. 

Participantă pentru al 4-lea an consecutiv la baraj, Handbal Municipal a fost repartizată în Seria 2, urmând a se duela cu prim-divizionara Danubius Galați, locul 11 (penultimul) în Liga Națională și cu ocupanta poziției secunde din Seria B a Diviziei A, CS Minaur Baia Mare. Din Seria 1 fac parte CSM Slobozia, Dinamo București și CSU Reșița. Primele clasate din cele două serii vor lua startul în ediția 2017-2018 a Ligii Naționale. 

Din păcate, în momentul de față incertitudinea planează asupra prezenței formației H.M. Buzău la turneul de baraj, gruparea noastră având nevoie de o suplimentare a bugetului cu aproximativ 150 milioane lei vechi. O decizie va fi luată cel mai probabil în cursul săptămânii viitoare, speranțele oficialilor îndreptându-se către un nou ajutor finanicar venit din partea sponsorilor, frații Grădinaru.

 

7 mai / Etapa 25

SPECTACOL LA DESPĂRȚIRE: H.M. BUZĂU - ACTIV PLOPENI 36-27 (19-12)

Handbal Municipal s-a despărțit de publicul buzoian cu o victorie pe care nu o putea pune nimeni la îndoială. Duminică după-amiază, în ultimul meci de pe teren propriu al sezonului, elevele lui Romeo Ilie și Ștefan Miloș au câștigat la pas în fața Activului din Plopeni, formație din a doua jumătate a clasamentului.

Partida desfășurată în Sala „Romeo Iamandi” a fost la discreția buzoiencelor, care le-au oferit celor prezenți în tribune nu numai un succes consistent, ci și momente de spectacol. Startul partidei a lăsat, însă, ușor de dorit în condițiile în care oasptele au ținut pe alocuri pasul cu amfitrioanele pe fondul unor faze mai puțin reușite ale handbalistelor noastre. După 15 minute de echilibru, buzoiencele și-au reglat din mers carențele și au propus un handbal de un nivel calitativ ridicat, mult peste posibilitățile tehnice ale adversarelor. A rezultat o desprindere rapidă pe tabelă, formația gazdă, cu Anca Ionescu din nou printre principalele marcatoare, luând un avans de 7 goluri la jumătatea partidei. 

Cu victoria deja asigurată, Romeo Ilie a apelat la banca de rezerve, introducând forțe proaspete în partea secundă. Scorul a continuat să ia proporții în special datorită acțiunilor reușite de Roxana Tabarcea și Cristina Clisu, dar și grație celor 6 goluri înscrie de interul Elena Casian în poarta fostelor sale coechipiere. Pe final, buzoiencele au jucat și la spectacol, astfel că Handbal Municipal s-a impus în cele din urmă la 9 goluri diferență, luându-și un frumos la revedere de la spectatori. În ultima etapă a sezonului 2016-2017, H.M. Buzău va evolua, pe 14 mai, în deplasare la Știința Bacău.

 

UNA CALDĂ, ALTA RECE: CSM 2 BUCUREȘTI - H.M. BUZĂU 33-32 (13-19)

Săptămâna trecută, cu 4 zile înaintea confruntării cu Activ Plopeni, Handbal Municipal a susținut o partidă mult mai dificilă, pe terenul echipei secunde a proaspetei medaliate cu bronz la turneul final al Ligii Campionilor găzduit de Budapesta.

Confruntarea cu CSM 2 București a avut două reprize diametral opuse. În prima parte, cu Cristina Clisu vârf de lance, buzoiencele au făcut legea pe teren, etalând un handbal greu de contracarat. La finele primelor 30 de minute, gruparea buzoiană avea un avans de 6 lungimi, scor 13-19, și nimic nu anunța ceea ce avea să urmeze după pauză. Inferioare din punct de vedere al bagajului tehnic și al experienței, junioarele de la CSM 2 au mizat totul pe cartea vitezei. Cu repuneri rapide de la centru, prin faza a doua sau contraatacuri susținute într-un ritm alert, bucureștencele au izbutit să întoarcă la 180 grade cursul jocului. Spre finalul partidei, cele două echipe au mers cap la cap, iar soarta celor 3 puncte s-a decis în ultimele secunde. La scorul de 32-32, tehnicianul buzoian a scos portarul pentru a forța victoria printr-un ultim atac în superioritate numerică, dar o greșeală copilărească le-a permis gazdelor să recupereze mingea și să înscrie în poarta goală chiar înaintea fluierului de final. Astfel, Handbal Municipal a suferit a 6-a înfrângere stagională, la capătul unui meci pe care l-a avut la discreție. 


H.M. Buzău vs Plopeni: Cristina Oancea, Denisa Matei, Alina Lupu - Anca Ionescu 10g, Roxana Tabarcea 9g, Cristina Clisu 6g, Elena Casian 6g, Gabriela Drugău 2g, Cristiana Ciuplea 2g, Gabriela Moldoveanu 1g.

Alte rezultate (Etapa 25): Piatra Neamț - Neptun Constanța 31-26, Școala 181 București - Știința Bacău 35-32, Rapid București - Spartac București 42-16, Știința București - SCM Pitești 28-20, CSU Târgoviște - CNOT Iași 10-0.

H.M. Buzău vs CSM 2: Alina Lupu, Cristina Oancea, Denisa Matei - Cristina Clisu 10g, Anca Ionescu 9g, Maria Radu 4g, Cristiana Ciuplea 4g, Elena Casian 3g, Roxana Tabarcea 2g, Mădălina Mureș, Gabriela Moldoveanu. 

Alte rezultate (Etapa 24): SCM Pitești - Neptun Constanța 24-29, Activ Plopeni - Școala 181 București 38-33, Știința București - Dinamo București 26-33, Spartac București - CSU Târgoviște 23-31, Știința Bacău - Rapid București 24-40.

 

28 aprilie / Etapa 23

VICTORIE MUNCITĂ: H.M. BUZĂU - ȘTIINȚA BUCUREȘTI 28-27 (14-15)

La doar trei zile după evoluția bună reușită în fief-ul puternicei Dinamo, handbalistele buzoiene au fost împinse la limită de Știința București. Handbal Municipal a încheiat partida de vineri cu un avantaj minim pe tabelă, care îi asigură și matematic un onorant loc 3 la finele sezonului 2016-2017. 

Miza partidei de vineri din Polivalenta buzoiană a dus la o adevărată încleștare pe semicerc între două formații de valori apropiate, care s-au dovedit a fi greu de partajat. Dacă H.M. Buzău își dorea o nouă victorie de palmares în fața propriilor suporteri, Știința avea ca obiectiv menținerea pe locul al 4-lea, poziție care ar fi propulsat-o la barajul de promovare în eventualitatea în care gruparea buzoiană va sucomba din rațiuni financiare.

Mânate de pe margine de fostul portar al naționalei, Sorin Bârză, „studentele” bucureștene au avut un plus de agresivitate și determinare în startul meciului, prin care au dictat ritmul, fără a se desprinde la mai mult de un gol. Anca Ionescu, prin ale sale vestite „trasoare”, a ținut H.M.-ul în joc (4-4, 6-6, 9-9), asta până în preajma minutului 25, când Știința, ajutată de experiența unor handbaliste precum Florica Mitrea sau Jeni Drăgan, a reușit o primă desprindere notabilă: 10-13. Time-out-ul solicitat la momentul oportun de Romeo Ilie a stopat elanul adversarelor, iar trei reușite semnate, în ordine, de Clisu, Ionescu și Mureș, au restabilit egalitatea. Totuși, în pofida unor intervenții bune ale portarului Denisa Matei, oaspetele au intrat la cabine în avantaj: 14-15.

Pentru a ieși victorioase din această dificilă confruntare, handbalistele buzoiene erau conștiente că trebuie să „mărească strocul”, să ridice nivelul calitativ, ceea ce s-a și întâmplat în partea secundă. Trioul Cristina Clisu – Maria Radu – Cristiana Ciuplea a crescut procentajul reușitelor din acțiune ale gazdelor, H.M.-ul izbutind să întoarcă rezultatul în minutul 40, scor 19-18. Buzoiencele nu s-au mulțumit cu atât, iar după un 7 metri parat de Alina Lupu și încă două realizări ale principalei marcatoare Anca Ionescu, Handbal Municipal s-a desprins pentru prima oară la 3 lungimi: 22-19. Nici de această dată Știința nu a cedat. Bucureștencele au tras cu dinții de o nouă revenire și au restabilit egalitatea la 23 cu mai puțin de 10 minute înainte de final. Deznodământul era tot mai aproape, iar presiunea și-a pus amprenta asupra prestației celor două formații care s-au întrecut în ratări în ultimele faze ale jocului. Buzoiencele, cu Cristina Clisu în prim-plan, au găsit puterea pentru un ultim forcing concretizat printr-o desprindere decisivă (28-25). Știința a mai punctat rapid de două ori (28-27), dar sirena le-a găsit pe gazde în atac, gestionând cu luciditate și pricepere secundele de final. O victorie muncită pentru Handbal Municipal, care va încheia, pentru al 4-lea sezon consecutiv, pe podiumul Diviziei A.

Trei etape le mai despart pe elevele lui Romeo Ilie și Ștefan Miloș de finalul stagiunii. Cea mai dificilă confruntare rămasă de disputat este programată chiar în cursul acestei săptămâni, în deplasare la CSM 2 București. Duminică, pe 7 mai, H.M.-ul va susține ultimul joc de pe teren propriu, în compania Activului din Plopeni, pentru ca sezonul să se încheie o săptămână mai târziu, pe terenul Științei Bacău.

 

Sala „Romeo Iamandi”. Intrarea liberă. Arbitri: A.Dumitru (Vrancea) - L.Gheorghiu (Vaslui)

H.M. Buzău: Cristina Oancea, Denisa Matei, Alina Lupu - Anca Ionescu 14g, Cristina Clisu 7g, Cristiana Ciuplea 3g, Maria Radu 2g, Roxana Tabarcea 1g, Mădălina Mureș 1g, Gabriela Drugău, Elena Casian, Gabriela Moldoveanu.

Alte rezultate: Târgoviște - Știința Bacău 26-30, Școala 181 - CSM 2 București 28-34, Dinamo - Pitești 39-19, Neptun Constanța - CNOT Iași 43-23, Rapid - Activ Plopeni 39-20, Piatra Neamț - Spartac 23-24.

 

25 aprilie / Etapa 22

PRESTAȚIE MERITORIE: DINAMO BUCUREȘTI - H.M. BUZĂU 31-26 (15-14)

Plecată cu șansa a doua în confruntarea de marți cu vice-liderul Dinamo București, dar și lipsită de aportul golgheterei Anca Ionescu, Handbal Municipal a reușit nu doar să se țină scai de adversara sa, ci chiar să conducă pe tabelă o bună parte din prima repriză, reușind chiar să se distanțeze la un moment dat la un nesperat 13-10.

Debutul de meci a fost favorabil oaspetelor, cu Cristiana Ciuplea, Roxana Tabarcea și Maria Radu în prim-plan, Buzăul a deschis scorul și a mai marcat apoi câteva goluri spectaculoase. Gazdele au reintrat în joc și au reușit să egaleze după patru minute prin Camelia Carabulea, principala lor ”gură de foc”. De altfel, ”Cara-boom” a fost și principala marcatoare a dinamovistelor, perforând poarta adversă de șapte ori pe parcursul disputei. Se merge de la egal la egal, Laura Popa și Badea, respectiv Cristina Clisu și Roxana Tabarcea marcând pentru echipele lor. Conducerea trece rapid de la o echipă la alta și ambele formații par la un moment dat să se desprindă (7-4, 8-5, 8-10, 9-11), dar egalitatea persistă. Un argument în acest sens îl reprezintă rezultatul de 8-8 înregistrat după primul sfert de oră, adică exact la jumătatea primei părți de joc. În prima repriză se cer și două time-out-ori, momente prielnice pentru cei doi antrenori să mai ofere câteva sfaturi prețioase propriilor jucătoare. Mai întâi, antrenoarea Nicoleta Alexandrescu solicită o pauză la scorul de 9-11, pentru ca Romeo Ilie, omologul său, să ceară timp de odihnă la scorul de 13-13.

Buzoiencele continuă să conducă, tripleta Moldoveanu-Tabarcea-Clisu marchează la „foc automat” și le ține pe adversare la distanță. Asta până spre finalul reprizei, când fosta componentă a Buzăului, Alina Horjea, bine secondată de Shutska și Sheiko, înscrie și aduce din nou egalitatea pe tabelă. Ultima fază a reprizei este totodată și cea mai controversată, cu Carabulea în prim-plan – aceasta reușește o pătrundere în stilu-i caracteristic și marchează, dar deja se auzise sirena înainte ca mingea să intre în poartă. Golul este însă validat de brigada de arbitri și ”roș-albele” intră la cabine cu avantaj minim.

După pauză, apar în prim-plan și surorile Predoi, dar și Manda, fiecare cu câte două reușite. Pe fondul unor faze frumoase ale gazdelor (inclusiv un gol din aeriană), dar și al căderii fizice și nu numai a oaspetelor, amfitrioanele reușesc desprinderea, diferența maximă fiind înregistrată cu câteva minute înainte de final (31-24). Clisu, Mureș și tânăra Dumitrașcu punctează și ele, iar la final diferența este de cinci goluri în favoarea echipei care la debutul partidei era dată drept mare favorită. De remarcat și o evoluție bună a portăriței buzoiene Cristina Oancea, care a avut momente în care realmente a închis poarta proprie.

A FI SAU A NU FI...LA BARAJ?

Federația de specialitate a decis ca barajul de promovare/retrogradare din acest an să aibă loc la Sfântu Gheorghe, în perioada 24-27 mai.

Cel mai probabil, echipa buzoiană va ocupa la final de sezon locul al treilea în ierarhie, poziție care îi va da ocazia să își măsoare forțele la baraj cu echipe precum Unirea Slobozia, Danubius Galați (ambele din prima ligă), Dinamo București, HCM Minaur Baia Mare și Mureșul Tg. Mureș / CSU Reșița. Așa cum din păcate a devenit o obișnuință, la HM Buzău problemele financiare sunt din ce în ce mai acute, iar fondurile tot mai puține, astfel că prezența la baraj este pusă serios sub semnul întrebării. Ca de fiecare dată, președintele și antrenorul echipei fac eforturi disperate pentru a obține sumele necesare participării la un astfel de turneu, dar banii primiți până acum, în principal de la Consiliul Județean, se dovedesc a fi insuficienți, singura salvare părând a veni de la sponsori din mediul privat. Chiar și așa, o suplimentare de buget este imperios necesară, ideal ar fi un sprijin venit și din partea Primăriei, în mod contrar toată munca depusă până în acest moment urmând a fi în zadar.

Să sperăm că se va găsi o soluție salvatoare, poate chiar una miraculoasă, pentru că fetele Buzăului au demonstrat inclusiv la București că au potențial și se pot bate de la egal la egal cu oricine. (Neculai Florian – Arena buzoiană)


Sala „Dinamo”. Intrarea liberă. Arbitri: N.Costache (București) - A.Vasile (Prahova).

Dinamo: Mădălina Bălan, Gabriela Vasile, Caroline Martins - Camelia Carabulea 7g, Alina Horjea 4g, Alexandra Badea 4g, Alla Sheiko 4g, Laura Popa 3g, Iryna Shutska 3g, Cristina Predoi 2g, Manuela Manda 2g, Diana Predoi 2g.

H.M. Buzău: Cristina Oancea, Alina Lupu - Cristina Clisu 9g, Roxana Tabarcea 6g, Gabriel Moldoveanu 4g, Cristiana Ciuplea 2g, Maria Radu 2g, Mădălina Mureș 2g, Gabriela Dumitrașcu 1g.

Alte rezultate: Spartac București - Neptun Constanța 25-39, Știința Bacău - Piatra Neamț 29-26, CSM 2 București - Rapid București 26-43, Știința București - Școala 181 București 35-31, Activ Plopeni - Târgoviște 37-17, SCM Pitești - CNOT Iași (joi).

 

8 aprilie / Etapa 21

LOC 3 ACONTAT: H.M. BUZĂU - SCM PITEȘTI 34-29 (17-15)

Handbal Municipal și-a asigurat prezența, pentru al 4-lea sezon consecutiv, la turneul de baraj pentru promovarea în Liga Națională. Buzoiencele s-au impus în fața principalei urmăritoare, SCM Pitești, și s-au distanțat la 11 puncte cu 5 etape înainte de final. 

Sâmbătă dimineață, Sala „Romeo Iamandi” a fost gazda celui mai interesant meci al etapei cu numărul 21. H.M. Buzău - locul 3, a primit vizita ocupantei poziției a 4-a, SCM Pitești, un duel direct pentru ultima poziție calificantă la baraj. Participantă în premieră în Seria „Est”, după ce în vara trecută a solicitat transferul din Seria B a ligii secunde, gruparea argeșeană și-a croit rapid drumul spre pozițiile fruntașe. Fără mari individualități, dar cu o forță a grupului bazată pe omogenitate și un stil de joc combativ, Piteștiul devenise chiar o pretendentă la un loc pe podium. Asta până la meciul de la Buzău, când s-a ciocnit de o formație superioară la toate capitolele. 

Handbal Municipal a început excelent partida de sâmbătă. Mobilizate la maximum și dornice de a tranșa lupta pentru poziția a 3-a, buzoiencele nu le-au dat nicio șansă adversarelor în startul partidei. Golgheterele echipei, Anca Ionescu și Cristina Clisu, și-au împărțit primele 8 goluri prin care H.M.-ul s-a desprins rapid: 4-0, min.3, 8-3, min.10. Gazdele au menținut ritmul sufocant de joc, iar la jumătatea reprizei au urcat scorul la 12-6, dar o ușoară relaxare după minutul 25 le-a permis oaspetelor să se apropie la două „lungimi” până la pauză: 17-15. 

În simetrie cu startul partidei, buzoiencele au pornit ca din tun și în repriza a doua, reușind să urce scorul la 22-17. Dar oaspetele nu au depus armele. Conștiente că își joacă ultima carte, piteștencele au pornit o cursă de urmărire soldată cu relansarea partidei. Anca Ionescu a fost luată într-un marcaj „om la om”, iar Piteștiul s-a apropiat amenințător, la un singur gol, cu 10 minute înainte de final, scor 26-25. Un time-out solicitat la momentul oportun de Romeo Ilie a redresat, însă, situația, iar Buzăul a pus iarăși stăpânire pe joc. Cu Roxana Tabarcea într-o dispoziție excelentă de joc, Handbal Municipal a refăcut ecartul de 5 lungimi, asigurându-și un final de joc liniștit. O victorie care risipește orice urmă de îndoială asupra configurației finale la vârful clasamentului, buzoiencele fiind deja cu gândul la o nouă participare la barajul din luna mai, acolo unde își vor măsura forțele cu Minaur Baia Mare și una dintre prim-divizionarele Danubius Galați sau CSM Slobozia. 

RAPIDUL A PROMOVAT ÎN LIGA NAȚIONALĂ

Săptămâna trecută s-a tranșat și lupta pentru prima poziție, odată cu disputarea marelui derby Dinamo - Rapid. Într-o atmosferă incendiară, gazdele din Șoseaua Ștefan cel Mare s-au impus cu scorul de 28-22, dar giuleștencele au fost cele care au sărbătorit la final grație victoriei mai clare din tur: 24-16. Astfel, după doar un sezon petrecut în Divizia A, Rapidul se va întoarce din toamnă în primul eșalon, iar Dinamo își va încerca șansa alături de H.M. Buzău la turneul de baraj. 


Sala „Romeo Iamandi” - Buzău. Arbitri: C. Murariu - M. Tabacariu (Neamț) 

H.M. Buzău: Cristina Oancea, Denisa Matei, Alina Lupu - Anca Ionescu 13g, Roxana Tabarcea 7g, Cristina Clisu 6g, Gabriela Moldoveanu 4g, Maria Radu 2g, Cristiana Ciuplea 1g, Elena Casian 1g, Mădălina Mureș.

Alte rezultate: Rapid București - Știința București 35-24, Școala 181 București - Dinamo București 23-32, CSU Târgoviște - CSM 2 București 26-32, Piatra Neamț - Activ Plopeni 25-21, CNOT Iași - Spartac București 40-23, Neptun Constanța - Știința Bacău 40-25.

Romeo Ilie (antrenor): „Am avut un debut bun de partidă. Jucătoarele au respectat tot ce le-am recomandat la pregătire. Apoi, bineînțeles, a intervenit inevitabila relaxare și a trebuit să tragem din nou tare pentru a reuși să ne impunem pe final. Important e că în ultimele minute am jucat bine și ne-am desprins decisiv. Să vedem cum ne descurcăm și cu banii. Datorită sponsorilor am supraviețuit în primele luni ale anului, problema se pune de acum încolo, până vor veni banii de la Consiliul Județean, să vedem daca o scoatem la capăt în aceste două luni care ne despart de baraj. Din cauza situației financiare, perspectivele sunt sumbre, nu sunt bani nici pentru liga a doua, ce să mai vorbim de Liga Națională”.

Anca Ionescu (căpitan): „Ne așteptam la un meci destul de greu. Ne-am dorit foarte mult să facem un meci bun și să câștigăm pentru spectatorii care vin și ne susțin în număr destul de mare. Ne bucurăm de reușită. Ne așteaptă în continuare meciuri grele, cu Știința, Dinamo, noi ne pregătim și le tratăm cu seriozitate. Mergem la baraj să ne jucăm șansa, ca în fiecare an. Le mulțumim sponsorilor noștri care ne-au sprijinit și în acest an”.4 aprilie / Etapa a 20-a

LECȚIE DE HANDBAL PREDATĂ „ȘCOLĂRIȚELOR”

*H.M. BUZĂU - ȘCOALA 181 BUCUREȘTI 37-29 (18-14)

Marți după-amiază, în Sala „Romeo Iamandi”, într-un meci contând pentru etapa a 20-a, una intermediară, H.M. Buzău a obținut o victorie reconfortantă în fața unei mai vechi rivale, Școala 181 București. 

Înaintea partidei cu ocupanta locului 10, Romeo Ilie avertiza că Handbal Municipal va avea un meci mai greu decât indică, la prima vedere, pozițiile din clasament. Iar spusele tehnicianului buzoian au fost confirmate, cel puțin în prima jumătate a confruntării de marți. Chiar dacă Școala 181 nu mai are forța din sezoanele anterioare din cauza exodului masiv al tinerelor talente din propria pepinieră, bucureștencele au venit la Buzău hotărâte să-și vândă scump pielea. Drept urmare, în primele 20 de minute s-au ținut „scai” de mai valoroasele lor adversare. Ba chiar au și condus în câteva rânduri, la 2 sau 3 „lungimi”: 7-10 minutul 12, 9-11 minutul 18. De cealaltă parte, în tabăra buzoiană dorința de victorie și de reabilitare în fața suporterilor după câteva evoluții mai puțin reușite era mare. După un început mai greoi, în care s-au văzut nevoite să alerge după egalare, handbalistele noastre au pus stăpânire pe joc. Cu experiența de partea lor și un plus valoric de necombătut, au lansat un adevărat asediu la poarta „școlărițelor”, iar într-un interval de doar 5 minute, de la 13-13, au dus scorul la 18-14, deja un avans liniștitor luat încă de la intrarea la cabine. 

Repriza a doua, o formalitate

Ritmul de joc impus de H.M. Buzău a fost și mai ridicat în partea secundă, iar după alte 5 minute în care oaspetele au încercat să se „agațe” de adversare, echilibrul a fost rupt definitiv printr-o serie de 6 goluri în contul gazdelor, fără replică din partea bucureștencelor: 26-18, minutul 40. Eliberate de presiunea rezultatului, elevele lui Romeo Ilie au jucat mai dezinvolt, reușitele fiind la fel de numeroase, dar parcă și mai spectaculoase. Tehnicianul buzoian a rulat tot lotul, dar diferența a crescut la 11 goluri (33-22), pentru ca la final tabela să indice scorul de 37-29. Victorie fără drept de apel a formației buzoiene, a cărei golgheteră a fost Cristina Clisu, cu 11 goluri. Extrema dreaptă a semnat și cea mai frumoasă reușită a meciului, un gol din apropierea semicercului propriu. Evoluții bune și pentru Roxana Tabarcea, care își reintră în formă după ce a scăpat de problemele de la genunchi, Cristiana Ciuplea și Anca Ionescu. De notat ar mai fi revenirea Gabrielei Drugău în lotul H.M.-ului și debutul cu gol al tinerei focșănence Alexandra Vișan.

Sâmbătă se decide locul 3 

Handbal Municipal nu are mult timp de respiro, deoarece în weekend se va desfășura etapa cu numărul 21. Cel mai interesant duel al rundei este programat sâmbătă, chiar la Buzău, când formația noastră va avea șansa să își aconteze poziția a 3-a, calificantă la turneul de baraj, printr-o victorie în fața principalei urmăritoare, SCM Pitești. 8 puncte despart cele două formații cu doar 6 etape înainte de final. În tur, buzoiencele s-au impus cu 34-31 la capătul unui meci destul de echilibrat. Partida din Sala Sporturilor „Romeo Iamandi” va începe la ora 11.00, iar intrarea spectatorilor va fi liberă, astfel că oficialii și jucătoarele H.M.-ului mizează și pe sprijinul publicului buzoian.

Sala „Romeo Iamandi” - Buzău. Intrarea liberă. Arbitri: N.Chirițoiu - L.Neagu (Ialomița).

H.M. Buzău: Cristina Oancea, Denisa Matei, Alina Lupu - Cristina Clisu 11g, Roxana Tabarcea 7g, Anca Ionescu 6g, Cristiana Ciuplea 5g, Elena Casian 3g, Gabriela Moldoveanu 2g, Maria Radu 1g, Gabriela Drugău 1g, Alexandra Vișan 1g, Mădălina Mureș.

Alte rezultate: SCM Pitești - Spartac București 33-20, CSM 2 București - Piatra Neamț 28-25, Știința București - Târgoviște 34-22, Dinamo București - Rapid București 28-22, Activ Plopeni - Neptun Constanța 26-33, Știința Bacău - CNOT Iași 26-22.


26 martie / Etapa a 19-a

Mult prea RAPID(E): RAPID BUCUREȘTI - H.M. BUZĂU 41-23 (23-12)

Corecție dură primită de Handbal Municipal în deplasarea de la București. Duminică, în Giulești, buzoiencele au rămas fără replică în fața liderei și principalei favorite la promovarea directă în Liga Națională, Rapid.

În Giulești totul pare a fi la superlativ. Atmosfera din tribune aduce aminte de perioada de glorie fotbalistică a alb-vișiniilor, prin cântece antrenante sau coregrafii savuroase, iar pe parchet jucătoarele lui Vasile Margulescu etalează un handbal modern, în mare viteză, sprintând spre Liga Națională cu gândul la revenirea în topul sportului cu mingea mică. 

Duminică, replica buzoiencelor a fost palidă. Poate o consecință a lipsei de pregătire, fie din cauza sălii mai mereu ocupate, ori a numărului mic de jucătoare de la antrenamente. Ritmul elevelor lui Romeo Ilie a fost net inferior, în prea puține momente reușind să se ridice la înălțimea unui derby pentru promovare. De cealaltă parte, trupa giuleșteană a avut un cu totul alt tonus, mai ales că situația financiară i-a permis efectuarea unui cantonament de pregătire fizică, îmbinat cu un program de relaxare, la Bran, în județul Brașov. 

Jocul a curs într-o singură direcție. După golul de 0-1 al Elenei Casian, pe teren a existat o singură formație. În ciuda eforturilor depuse, buzoiencele au găsit cu greu drumul spre poarta apărată excelent de experimentata Georgeta Gureșoaie. Handbal Municipal a punctat sporadic, prin acțiuni individuale fructificate în principal de Clisu, Ionescu sau Casian, dar de fiecare dată între două reușite ale oaspetelor se intercalau serii de 3-4 goluri ale Rapidului, astfel că diferența a crescut constant și ireverisibl. Nimic de făcut în fața liderei Diviziei A, o formație cu un lot mult mai numeros și mai valoros decât cel al H.M.-ului, de aici și diferența de 18 goluri din final, care ne scutește de prea multe comentarii. 

Chiar și în urma acestei înfrângeri, Handbal Municipal păstrează un avans liniștitor în fața plutonului urmăritor, condus de SCM Pitești. Șapte etape ne mai despart de finalul sezonului 2016-2017, prima dintre ele fiind programată în cursul săptămânii viitoare, pe 4 aprilie, când H.M. Buzău va primi vizita Școlii 181 București. 


Sala Rapid - Giulești. Arbitri: George Dumitru - Lucian Ionescu (Dolj).

H.M. Buzău: Cristina Oancea, Denisa Matei, Alina Lupu - Cristina Clisu 7g, Anca Ionescu 6g, Elena Casian 4g, Roxana Tabarcea 2g, Gabriela Moldoveanu 2g, Cristiana Ciuplea 1g, Mădălina Mureș 1g, Maria Radu.

Rapid: Georgeta Gureșoaie - Alexandra Trifan 9g, Mihaela Doica 6g, Cristina Niculae 5g, Oana Bucă 5g, Roxana Bodîrlău 4g, Alina Dobrin 3g, Ana Maria Chirigiu 3g, Alina Gheorghe 2g, Oana Ionescu 2g, Andreea Trăilă 1g, Adriana Budileanu 1g. 

Alte rezultate: CSU Târgoviște - Dinamo București 12-31, Școala 181 București - SCM Pitești 28-27, Piatra Neamț - Știința București 22-23, CNOT Iași - Activ Plopeni 31-22, Neptun Constanța - CSM 2 București 28-27, Spartac București - Știința Bacău 20-34.

 


5 martie / Etapa a 18-a

MORAL REFĂCUT: H.M. BUZĂU - CSU TÂRGOVIȘTE 40-18 (18-7)

Calculele hârtiei au fost respectate, iar Handbal Municipal a defilat duminică seară, pe teren propriu, împotriva uneia dintre cele mai modeste formații ale seriei, CSU Târgoviște, într-un meci contând pentru etapa a 18-a din sezonul regulat al Diviziei A. 

Adversara de duminică s-a potrivit ca un pansament pe „rana” provocată de înfrângerea neașteptată suferită în urmă cu o săptămână la Piatra Neamț. An de an în subsolul clasamentului, CSU Târgoviște este una dintre echipele neputincioase ale ligii secunde. Oricât s-ar strădui, gruparea dâmbovițeană nu-și poate depăși statutul de parteneră de antrenament. Iar pentru Handbal Municipal, acest „meci-școală” s-a brodit ca o mănușă, fiindcă numărul redus de jucătoare din lotul Buzăului reprezintă un impediment în efectuarea unei pregătiri tehnico-tactice corespunzătoare. Handbalistele noastre au profitat de această nouă oportunitate pentru a exersa diferite faze de joc, au înscris la foc automat, s-au și distrat cu adversarele, iar dacă pe final nu ar fi intervenit relaxarea, care inevitabil a dus la o creștere a numărului de ratări, am fi asistat, probabil, la un scor astronomic. Evoluție bună pentru cele 10 jucătoare din lotul H.M.-ului folosite de Romeo Ilie, cu mențiunea că Roxana Tabarcea - aflată încă sub tratament după accidentarea de la genunchi - a fost iarăși menajată. Principala marcatoare a fost Cristina Clisu, cu 12 reușite, urmată îndeaproape de Anca Ionescu - 10. De remarcat ar fi și interevențiile bune ale portarilor Cristina Oancea, în prima repriză, Denisa Matei, în partea a doua și Alina Lupu, pe final. 

PERIPEȚII CU PROGRAMAREA

Oficialii echipei H.M. Buzău au întâmpinat mari dificultăți în organizarea partidei cu CSU Târgoviște. Programată, inițial, de Federația Română de Handbal pentru vineri, confruntarea din etapa a 18-a nu s-ar fi putut desfășura în Sala Sporturilor „Romeo Iamandi”, fiindcă aceasta urma să găzduiască Campionatul Național de Tenis de Masă. Rând pe rând, variantele de rezervă încercate de Ștefan Miloș și Romeo Ilie au căzut: sala de la Rm.Sărat era, de asemenea, ocupată de o competiție de box, sala de la Monteoru are un sistem de iluminat necorespunzător, iar la noua sală din Micro XIV a Liceului cu Program Sportiv s-au lovit de opoziția diriguitorilor, care au solicitat o chirie destul de mare, 420 lei pe oră, apoi le-au și reproșat oficialilor H.M.-ului că perturbă procesul de învățământ. Singura soluție rămasă: mutarea partidei într-o altă zi, dar pentru asta era obligatoriu acordul adversarei. În cele din urmă, președintele lui CSU Târgoviște a cedat la rugămințille conducerii buzoiene și a acceptat reprogramarea partidei pentru duminică seară, în Polivalenta buzoiană. 

PAUZĂ, APOI MECIURI DE FOC

Pentru Handbal Municipal urmează o pauză competițională de 3 săptămâni, Divizia A urmând a fi întreruptă pentru a face loc acțiunilor loturilor naționale de senioare, tineret și junioare. Un răgaz binevenit pentru buzoience înaintea unor etape de foc. La reluare, în decurs de o lună, H.M.-ul va înfrunta în deplasare primele două clasate: Rapid București (26 martie) și Dinamo București (23 aprilie). Un alt meci important, intercalat între cele două „șocuri”, este cel de pe teren propriu, cu SCM Pitești (9 aprilie). Cu 8 etape înainte de final, Handbal Municipal ocupă poziția a treia, cu șanse foarte mari de a participa, pentru al 4-lea sezon consecutiv, la turneul de promovare în Liga Națională. 


Sala „Romeo Iamandi” - Buzău. Arbitri: D.Basso și F.Tofan din Galați. Intrarea liberă.

H.M. Buzău: Cristina Oancea, Denisa Matei, Alina Lupu - Cristina Clisu 12g, Anca Ionescu 10g, Cristiana Ciuplea 5g, Maria Radu 4g, Mădălina Mureș 4g, Gabriela Moldoveanu 4g, Elena Casian 1g, Roxana Tabarcea.

Alte rezultate: Școala 181 București - Rapid București 25-37, Dinamo București - Piatra Neamț 41-22, SCM Pitești - Știința Bacău 33-28, Știința București - Neptun Constanța 32-26, CSM 2 București - CNOT Iași 31-28, Activ Plopeni - Spartac București 29-23.


26 februarie / Etapa a 17-a

S-AU ÎMPIEDICAT DE PIETRICICA: PIATRA NEAMȚ - H.M. BUZĂU 28-27 (17-13)

Seria pozitivă a formației Handbal Municipal - 7 victorii consecutive - a fost întreruptă surprinzător duminică, la Piatra Neamț, unde buzoiencele au fost învinse în ultimele secunde în urma unei evoluții mai degrabă modeste.

Deplasarea de la poalele Pietricicăi este, an de an, una dintre cele mai dificile din întregul sezon, atât prin prisma distanței, cât și a replicii bune de pe teren propriu a nemțencelor, o formație combativă, cu un stil de joc incomod pentru orice adversar. Iar întâmplările din săptămâna premergătoare meciului de la Piatra Neamț prevesteau parcă un deznodământ nefavorabil buzoiencelor. Roxana Tabarcea a redevenit indisponibilă și nu a făcut deplasarea la Piatra Neamț, iar Anca Ionescu a fost țintuită la pat timp de câteva zile de o răceală puternică. Astfel, antrenorul Romeo Ilie a întâmpinat mari dificultăți în pregătirea tehnico-tactică a partidei de duminică, uneori având la dispoziție doar 5-6 jucătoare la antrenamente. Mai mult, pentru a economisi puținii bani rămași în conturile clubului, formația buzoiană a fost nevoită să parcurgă cei aproape 250 km în ziua meciului, cu plecare la ora 6 dimineața. Toate acestea, însă, scuză doar parțial prestația oscilantă a H.M.-ului, care a alternat momentele bune, puține, ce-i drept, cu faze total nereușite și ratări din poziții clare.

Probleme în apărare

Sesizând, parcă, vulnerabilitatea H.M.-ului, HCF Piatra Neamț a început ca din tun, în goană după primul succes  în fața Buzăului. Cu un elan tineresc și un handbal destul de bun pentru posibilitățile lor tehnice, gazdele au înscris primele 3 goluri ale partidei, dar totul părea un simplu foc de paie. Handbalistele noastre s-au dezmeticit rapid, au întors rezultatul (3-4) și totul părea sub control după o primă desprindere notabilă: 4-6 în minutul 8. Surprinzător, perioada de dominare a oaspetelor nu a durat mult. Greșelile s-au înmulțit, în special în defensivă, unde lipsa de mobilitate și de agresivitate a creat nenumărate breșe, speculate de nemțence la aproape fiecare atac, astfel că partida a luat o turnură neașteptată, cu gazdele la timonă, clădindu-și un avans tot mai consistent: 9-7, minutul 15, 14-9, în minutul 20 și 17-13 la pauză.

Puțin mai bine la reluare

Muștruluite serios în pauză de tehnicianul buzoian, elevele lui Romeo Ilie au părut mai hotărâte la reluarea jocului și au înjumătățit deficitul în minutul 40, scor 19-17. Dacă sistemul defensiv a fost reglat, problemele au început să apară în ofensivă. Jocul a devenit greoi, încâlcit, iar handbalistele noastre au început să abuzeze de aruncări nepregătite de la mare distanță. Gazdele au profitat și au dus scorul la un neverosimil 25-19, minutul 48! Când zarurile păreau aruncate, buzoiencele și-au ridicat brusc nivelul jocului și au reușit o revenire spectaculoasă. Poarta a fost „închisă” de intervențiile Denisei Matei, precizia aruncărilor a crescut, iar H.M.-ul a trecut în avantaj, scor 25-26, în minutul 55! Finalul a fost dramatic, gazdele au întors iarăși scorul (27-26), Denisa Matei s-a opus unei desprinderi decisive blocând un contraatac, apoi Anca Ionescu a transformat cu sânge rece un 7 metri pentru 27-27, iar în ultimul minut, Zeița Fortuna a decis soarta celor trei puncte: după o aruncare în bara transversală, mingea a revenit la extrema gazdelor, Simona Miron, care a stabilit scorul final, 28-27, cu 6 secunde înaintea ultimului fluier al arbitrilor.

Dezamăgire în tabăra noastră după a treia înfrângere stagională, una neprogramată, dar care nu are repercusiuni majore asupra configurației clasamentului, deoarece Handbal Municipal păstrează un avans considerabil față de urmăritoare. Buzoiencele au șansa de a-și reface moralul în partida viitoare, de pe teren propriu, cu CSU Târgoviște, care se va disputa duminică.

 

Sala Polivalentă Mare - Piatra Neamț. Arbitri: Marian Babau - Alexandru Roibu (Prahova). 

H.M. Buzău: Denisa Matei, Cristina Oancea - Cristina Clisu 9g, Anca Ionescu 7g, Maria Radu 3g, Mădălina Mureș 3g, Cristiana Ciuplea 2g, Gabriela Moldoveanu 2g, Elena Casian 1g.

Alte rezultate: Rapid București - SCM Pitești 36-23, CSU Neptun Constanța - Dinamo București 24-32, CNOT Iași - Știința București 27-37, Știința Bacău - Activ Plopeni 27-26, CSU Târgoviște - Școala 181 București 30-30, Spartac București - CSM 2 București 19-41.

 


19 februarie / Etapa a 16-a

PE MUCHIE DE CUȚIT: H.M. BUZĂU - CSU NEPTUN CONSTANȚA 32-30 (17-16)

Meci antrenant și deosebit de echilibrat găzduit duminică după-amiază de Sala Sporturilor „Romeo Iamandi”. În fața unei asistențe numeroase, Handbal Municipal a fost nevoită să se întrebuințeze la maximum pentru a obține a 7-a victorie consecutivă, în dauna Neptunului din Constanța.

„Venim cu gândul la victorie”, avertizau, la unison, jucătoarele și antrenorul formației constănțene înaintea deplasării de la Buzău. Un optimism aparent exagerat venit din partea unei formații de mijlocul clasmentului, cu jucătoare tinere, aflate însă într-un real progres de la meci la meci, drept dovadă rezultatele bune din ultimele etape și prestația demnă de toată lauda din partida de duminică. Nu a lipsit mult pentru ca avertismentul lansat în zilele premergătoare partidei de la Buzău să se adeverească, CSU Neptun oferind o replică foarte solidă pe tot parcursul celor 60 de minute. 

Startul partidei avea să confirme faptul că oaspetele au venit hotărâte să își vândă scump pielea. După 10 minute în care s-a mers cap la cap, constănțencele s-au desprins pentru prima dată la 3 „lungimi”, scor 7-10. Simțind deja pericolul, buzoiencele au replicat imediat prin 5 goluri consecutive, Elena Casian, în două rânduri, Roxana Tabarcea, Anca Ionescu și Cristina Clisu întorcând scorul în favoarea gazdelor: 12-10. Apărarea mobilă și agresivă a formației de pe litoral nu a permis desprinderea H.M.-ului, echilibrul fiind restabilit până la pauză, Buzăul intrând la cabine cu avantaj minim grație reușitei din ultimele secunde a Ancăi Ionescu. 

Repriza secundă a început sub aceleași coordonate, cele două echipe părând a fi greu de departajat. Minutele se scurgeau iar oboseala începea să își spună cuvântul. Cu un lot mai numeros și o medie de vârstă mai scăzută, Constanța a reușit să mențină un tempo ridicat de joc prin care a încercat să își „sufoce” adversarele. Gluma părea să se îngroașe când oaspetele s-au desprins iarăși la 3 goluri, de această dată cu doar 15 minute înainte de final. Dar elevele lui Romeo Ilie nu s-au lăsat mai prejos. Handbalistele cu experiență au preluat frâiele și treptat au pus stăpânire pe cursul jocului. Maria Radu, Cristiana Ciuplea, Anca Ionescu și Cristina Clisu au punctat rând pe rând, iar Handbal Municipal a egalat la 26 în minutul 53. Cu publicul alături, buzoiencele au strâns rândurile și în apărare și după o nouă egalitate la 27, au declanșat sprintul final. Trei reușite ale Mariei Radu și un contraatac finalizat de Roxana Tabarcea au consfințit soarta celor trei puncte, iar cireașa de pe tort a fost pusă de golghetera noastră, Anca Ionescu, care a plasat mingea peste zidul constănțean direct în vinclul porții pentru 32-30, declanșând bucuria obținerii unei victorii muncite, al 14-lea success stagional și un loc 3 consolidat cu 10 etape înaintea finalului. Pe H.M. Buzău o așteaptă, însă, încă o deplasare lungă și dificilă, duminica viitoare, la Piatra Neamț.

FINAL DE CAPITOL PENTRU LAURA ZAFIRIADIS

Lotul H.M.-ului, extrem de redus numeric, a mai primit o lovitură. Meciul cu CSU Neptun Constanța a fost ultimul în care extrema Laura Zafiriadis a îmbrăcat echipamentul Buzăului înainte de a lua o pauză pentru un eveniment fericit pe plan personal, urmând a deveni mamă în cursul acestui an. Chiar dacă nu a mai primit acceptul medicilor pentru a evolua, Laura a ținut să le fie alături colegelor de pe bancă la partida de duminică, apoi și-a luat la revedere și printr-un mesaj postat pe un site de socializare: „Timp de doi ani și două luni m-am simțit foarte bine la Buzău. Mulțumesc mult tuturor, colegelor, domnului antrenor, domnului președinte, suporterilor. Sunt puțin tristă că ne despărțim, dar în același timp sunt foarte fericită că voi deveni mămică. Baftă multă în campionat”, a transmis Laura la despărțirea oficială de Handbal Municipal. Îi urăm sarcină ușoară, multă sănătate, și clipe de neuitat în sânul familiei!

 

Romeo Ilie (antrenor): „Așa cum preconizam a fost un meci dificil, dar speram să ne impunem mai repede și mai detașat decât am făcut-o, pentru a evita emoțiile din final. Dar totul e bine când se termină cu bine. Am reușit să întoarcem rezultatul, de la un deficit de 3-4 goluri și victoria ne-a surâs într-un final. Constanța e un adversar redutabil, cu jucătoare foarte bune și foarte bine instruite. S-a văzut că știau când să țină de minge și când să accelereze. Au și o apărare bună, agresivă. Am avut multe aruncări în bară, dar știți cum e: câteodată ne surâde norocul, alteori mai avem și ghinion, important este să ne jucăm șansa până la capăt, să nu cedăm, ceea ce s-a și întâmplat astăzi. ”

Anca Ionescu (inter): „A fost un meci destul de greu. Adversarul a fost puțin mai puternic, dar ne-am dorit foarte mult victoria și am câștigat pe final. Într-un fel poate a fost mai bine și pentru spectatori pentru că a fost un meci trăit cu sufletul la gură. Le mulțumim că au venit în număr foarte mare și îi așteptăm și la celelalte jocuri să fie alături de noi. Am crezut tot timpul că putem întoarce scorul pentru că mai era timp suficient iar noi de regulă am avut puterea să revenim din urmă. Au fost și multe ratări, am avut și ghinion dar este bine că am câștigat și mergem la Piatra Neamț încrezătoare”

Roxana Tabarcea (extremă): „A fost un meci mult mai greu decât cele de până acum. S-a văzut lucrul acesta în teren pentru ca ele au venit foarte motivate, cu gândul la victorie. Dar ne bucurăm totuși că am reușit să ne mobilizăm. În apărare am recuperat câteva mingi foarte importante și în ultimele minute am întors jocul în favoarea noastră. Cele de la Constanța sunt tinere, au alergat foarte mult și ne-au pus probleme, dar ne-am impus deși avem un lot subțire numeric. Sperăm în continuare la un parcurs cât mai bun în retur. Nu am mai jucat de ceva timp ca extremă stânga, s-a văzut că am făcut câteva greșeli, dar sper să mă reacomodez”

Sala „Romeo Iamandi”. Intrarea liberă. Arbitri: C.Murariu - M.Tabacariu (Neamț)

H.M. Buzău: Cristina Oancea, Denisa Matei, Alina Lupu - Anca Ionescu 12g, Maria Radu 8g, Elena Casian 4g, Cristina Clisu 3g, Roxana Tabarcea 3g, Cristiana Ciuplea 1g, Mădălina Mureș 1g, Gabriela Moldoveanu, Laura Zafiriadis. 

Alte rezultate: Rapid București - CSU Târgoviște 50-22, Dinamo București - CNOT Iași 38-20, Școala 181 București - HCF Piatra Neamț 29-36, SCM Pitești - Activ Plopeni 24-21, Știința București - Spartac București 34-23, CSM 2 București - Știința Bacău 28-25.

 

12 februarie / Etapa a 15-a

ACS UAIC CNOT IAȘI - HANDBAL MUNICIPAL BUZĂU 24-33 (14-15)

H.M. Buzău: Cristina Oancea, Denisa Matei, Alina Lupu - Anca Ionescu 9g, Cristina Clisu 7g, Laura Zafiriadis 6g, Roxana Tabarcea 4g, Cristiana Ciuplea 2g, Elena Casian 2g, Maria Radu 2g, Gabriela Moldoveanu 1g, Mădălina Mureș. 

Alte rezultate: Spartac București - Dinamo București 8-41 (5-15), HCF Piatra Neamț - Rapid București 22-37 (9-17), CSU Neptun Constanța - Școala 181 București 35-27 (19-11), CSU Târgoviște - SCM Pitești 22-32 (10-15), Știința Bacău - Știința București 24-21 (13-8), Activ Plopeni - CSM 2 București 24-35 (14-17).