CLASAMENT     

 1.  Rapid Buc.   63
 2.  Dinamo Buc.  63
 3.  H.M. BUZĂU  51
 4.  Știința Buc.  42
 5.  CSM 2 Buc.  40
 6.  SCM Pitești  40
 7.  Neptun CT.  36
 8.  Știința Bacău  29
 9.  Piatra Neamț  28
10. Activ Plopeni    19
11. Școala 181 B.   19
12. CNOT Iași   9
13. Târgoviște   6
14. Spartac Buc.   3

  Clasament detaliat - AICI

   Program complet - AICI

 

  URMĂTORUL MECI

  H.M. BUZĂU - Știința Buc.

         Vineri, 28 aprilie

             ora 17.00

     Sala „Romeo Iamandi”

         -intrarea liberă-

LINK-URI UTILE


PUBLICITATE

SPONSORI

PRIMĂRIA BUZĂU
CONSILIUL JUDETEAN BUZĂU

IDM DINAMIC

TOLEDO BUZAU

GLOBAL CASH&CARRY

METROMAX BUZAU

SIM IMPEX BUZAU

SERAS S.A. BUZAU

 AZUGA APĂ DE IZVOR

 

PARTENERI MEDIA

Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

 

28 aprilie / Etapa 23

H.M. BUZĂU - ȘTIINȚA BUCUREȘTI (VINERI, ORA 17.00)

Sala „Romeo Iamandi”. Intrarea liberă. Arbitri: A.Dumitru (Vrancea) - L.Gheorghiu (Vaslui)

 

25 aprilie / Etapa 22

PRESTAȚIE MERITORIE: DINAMO BUCUREȘTI - H.M. BUZĂU 31-26 (15-14)

Plecată cu șansa a doua în confruntarea de marți cu vice-liderul Dinamo București, dar și lipsită de aportul golgheterei Anca Ionescu, Handbal Municipal a reușit nu doar să se țină scai de adversara sa, ci chiar să conducă pe tabelă o bună parte din prima repriză, reușind chiar să se distanțeze la un moment dat la un nesperat 13-10.

Debutul de meci a fost favorabil oaspetelor, cu Cristiana Ciuplea, Roxana Tabarcea și Maria Radu în prim-plan, Buzăul a deschis scorul și a mai marcat apoi câteva goluri spectaculoase. Gazdele au reintrat în joc și au reușit să egaleze după patru minute prin Camelia Carabulea, principala lor ”gură de foc”. De altfel, ”Cara-boom” a fost și principala marcatoarte a dinamovistelor, perforând poarta adversă de șapte ori pe parcursul disputei. Se merge de la egal la egal, Laura Popa și Badea, respectiv Cristina Clisu și Roxana Tabarcea marcând pentru echipele lor. Conducerea trece rapid de la o echipă la alta și ambele formații par la un moment dat să se desprindă (7-4, 8-5, 8-10, 9-11), dar egalitatea persistă. Un argument în acest sens îl reprezintă rezultatul de 8-8 înregistrat după primul sfert de oră, adică exact la jumătatea primei părți de joc. În prima repriză se cer și două time-out-ori, momente prielnice pentru cei doi antrenori să mai ofere câteva sfaturi prețioase propriilor jucătoare. Mai întâi, antrenoarea Nicoleta Alexandrescu solicită o pauză la scorul de 9-11, pentru ca Romeo Ilie, omologul său, să ceară timp de odihnă la scorul de 13-13.

Buzoiencele continuă să conducă, tripleta Moldoveanu-Tabarcea-Clisu marchează la „foc automat” și le ține pe adversare la distanță. Asta până spre finalul reprizei, când fosta componentă a Buzăului, Alina Horjea, bine secondată de Shutska și Sheiko, înscrie și aduce din nou egalitatea pe tabelă. Ultima fază a reprizei este totodată și cea mai controversată, cu Carabulea în prim-plan – aceasta reușește o pătrundere în stilu-i caracteristic și marchează, dar deja se auzise sirena înainte ca mingea să intre în poartă. Golul este însă validat de brigada de arbitri și ”roș-albele” intră la cabine cu avantaj minim.

După pauză, apar în prim-plan și surorile Predoi, dar și Manda, fiecare cu câte două reușite. Pe fondul unor faze frumoase ale gazdelor (inclusiv un gol din aeriană), dar și al căderii fizice și nu numai a oaspetelor, amfitrioanele reușesc desprinderea, diferența maximă fiind înregistrată cu câteva minute înainte de final (31-24). Clisu, Mureș și tânăra Dumitrașcu punctează și ele, iar la final diferența este de cinci goluri în favoarea echipei care la debutul partidei era dată drept mare favorită. De remarcat și o evoluție bună a portăriței buzoiene Cristina Oancea, care a avut momente în care realmente a închis poarta proprie.

A FI SAU A NU FI...LA BARAJ?

Federația de specialitate a decis ca barajul de promovare/retrogradare din acest an să aibă loc la Sfântu Gheorghe, în perioada 24-27 mai.

Cel mai probabil, echipa buzoiană va ocupa la final de sezon locul al treilea în ierarhie, poziție care îi va da ocazia să își măsoare forțele la baraj cu echipe precum Unirea Slobozia, Danubius Galați (ambele din prima ligă), Dinamo București, HCM Minaur Baia Mare și Mureșul Tg. Mureș / CSU Reșița. Așa cum din păcate a devenit o obișnuință, la HM Buzău problemele financiare sunt din ce în ce mai acute, iar fondurile tot mai puține, astfel că prezența la baraj este pusă serios sub semnul întrebării. Ca de fiecare dată, președintele și antrenorul echipei fac eforturi disperate pentru a obține sumele necesare participării la un astfel de turneu, dar banii primiți până acum, în principal de la Consiliul Județean, se dovedesc a fi insuficienți, singura salvare părând a veni de la sponsori din mediul privat. Chiar și așa, o suplimentare de buget este imperios necesară, ideal ar fi un sprijin venit și din partea Primăriei, în mod contrar toată munca depusă până în acest moment urmând a fi în zadar.

Să sperăm că se va găsi o soluție salvatoare, poate chiar una miraculoasă, pentru că fetele Buzăului au demonstrat inclusiv la București că au potențial și se pot bate de la egal la egal cu oricine. (Neculai Florian – Arena buzoiană)


Sala „Dinamo”. Intrarea liberă. Arbitri: N.Costache (București) - A.Vasile (Prahova).

Dinamo: Mădălina Bălan, Gabriela Vasile, Caroline Martins - Camelia Carabulea 7g, Alina Horjea 4g, Alexandra Badea 4g, Alla Sheiko 4g, Laura Popa 3g, Iryna Shutska 3g, Cristina Predoi 2g, Manuela Manda 2g, Diana Predoi 2g.

H.M. Buzău: Cristina Oancea, Alina Lupu - Cristina Clisu 9g, Roxana Tabarcea 6g, Gabriel Moldoveanu 4g, Cristiana Ciuplea 2g, Maria Radu 2g, Mădălina Mureș 2g, Gabriela Dumitrașcu 1g.

Alte rezultate: Spartac București - Neptun Constanța 25-39, Știința Bacău - Piatra Neamț 29-26, CSM 2 București - Rapid București 26-43, Știința București - Școala 181 București 35-31, Activ Plopeni - Târgoviște 37-17, SCM Pitești - CNOT Iași (joi).

 

8 aprilie / Etapa 21

LOC 3 ACONTAT: H.M. BUZĂU - SCM PITEȘTI 34-29 (17-15)

Handbal Municipal și-a asigurat prezența, pentru al 4-lea sezon consecutiv, la turneul de baraj pentru promovarea în Liga Națională. Buzoiencele s-au impus în fața principalei urmăritoare, SCM Pitești, și s-au distanțat la 11 puncte cu 5 etape înainte de final. 

Sâmbătă dimineață, Sala „Romeo Iamandi” a fost gazda celui mai interesant meci al etapei cu numărul 21. H.M. Buzău - locul 3, a primit vizita ocupantei poziției a 4-a, SCM Pitești, un duel direct pentru ultima poziție calificantă la baraj. Participantă în premieră în Seria „Est”, după ce în vara trecută a solicitat transferul din Seria B a ligii secunde, gruparea argeșeană și-a croit rapid drumul spre pozițiile fruntașe. Fără mari individualități, dar cu o forță a grupului bazată pe omogenitate și un stil de joc combativ, Piteștiul devenise chiar o pretendentă la un loc pe podium. Asta până la meciul de la Buzău, când s-a ciocnit de o formație superioară la toate capitolele. 

Handbal Municipal a început excelent partida de sâmbătă. Mobilizate la maximum și dornice de a tranșa lupta pentru poziția a 3-a, buzoiencele nu le-au dat nicio șansă adversarelor în startul partidei. Golgheterele echipei, Anca Ionescu și Cristina Clisu, și-au împărțit primele 8 goluri prin care H.M.-ul s-a desprins rapid: 4-0, min.3, 8-3, min.10. Gazdele au menținut ritmul sufocant de joc, iar la jumătatea reprizei au urcat scorul la 12-6, dar o ușoară relaxare după minutul 25 le-a permis oaspetelor să se apropie la două „lungimi” până la pauză: 17-15. 

În simetrie cu startul partidei, buzoiencele au pornit ca din tun și în repriza a doua, reușind să urce scorul la 22-17. Dar oaspetele nu au depus armele. Conștiente că își joacă ultima carte, piteștencele au pornit o cursă de urmărire soldată cu relansarea partidei. Anca Ionescu a fost luată într-un marcaj „om la om”, iar Piteștiul s-a apropiat amenințător, la un singur gol, cu 10 minute înainte de final, scor 26-25. Un time-out solicitat la momentul oportun de Romeo Ilie a redresat, însă, situația, iar Buzăul a pus iarăși stăpânire pe joc. Cu Roxana Tabarcea într-o dispoziție excelentă de joc, Handbal Municipal a refăcut ecartul de 5 lungimi, asigurându-și un final de joc liniștit. O victorie care risipește orice urmă de îndoială asupra configurației finale la vârful clasamentului, buzoiencele fiind deja cu gândul la o nouă participare la barajul din luna mai, acolo unde își vor măsura forțele cu Minaur Baia Mare și una dintre prim-divizionarele Danubius Galați sau CSM Slobozia. 

RAPIDUL A PROMOVAT ÎN LIGA NAȚIONALĂ

Săptămâna trecută s-a tranșat și lupta pentru prima poziție, odată cu disputarea marelui derby Dinamo - Rapid. Într-o atmosferă incendiară, gazdele din Șoseaua Ștefan cel Mare s-au impus cu scorul de 28-22, dar giuleștencele au fost cele care au sărbătorit la final grație victoriei mai clare din tur: 24-16. Astfel, după doar un sezon petrecut în Divizia A, Rapidul se va întoarce din toamnă în primul eșalon, iar Dinamo își va încerca șansa alături de H.M. Buzău la turneul de baraj. 


Sala „Romeo Iamandi” - Buzău. Arbitri: C. Murariu - M. Tabacariu (Neamț) 

H.M. Buzău: Cristina Oancea, Denisa Matei, Alina Lupu - Anca Ionescu 13g, Roxana Tabarcea 7g, Cristina Clisu 6g, Gabriela Moldoveanu 4g, Maria Radu 2g, Cristiana Ciuplea 1g, Elena Casian 1g, Mădălina Mureș.

Alte rezultate: Rapid București - Știința București 35-24, Școala 181 București - Dinamo București 23-32, CSU Târgoviște - CSM 2 București 26-32, Piatra Neamț - Activ Plopeni 25-21, CNOT Iași - Spartac București 40-23, Neptun Constanța - Știința Bacău 40-25.

Romeo Ilie (antrenor): „Am avut un debut bun de partidă. Jucătoarele au respectat tot ce le-am recomandat la pregătire. Apoi, bineînțeles, a intervenit inevitabila relaxare și a trebuit să tragem din nou tare pentru a reuși să ne impunem pe final. Important e că în ultimele minute am jucat bine și ne-am desprins decisiv. Să vedem cum ne descurcăm și cu banii. Datorită sponsorilor am supraviețuit în primele luni ale anului, problema se pune de acum încolo, până vor veni banii de la Consiliul Județean, să vedem daca o scoatem la capăt în aceste două luni care ne despart de baraj. Din cauza situației financiare, perspectivele sunt sumbre, nu sunt bani nici pentru liga a doua, ce să mai vorbim de Liga Națională”.

Anca Ionescu (căpitan): „Ne așteptam la un meci destul de greu. Ne-am dorit foarte mult să facem un meci bun și să câștigăm pentru spectatorii care vin și ne susțin în număr destul de mare. Ne bucurăm de reușită. Ne așteaptă în continuare meciuri grele, cu Știința, Dinamo, noi ne pregătim și le tratăm cu seriozitate. Mergem la baraj să ne jucăm șansa, ca în fiecare an. Le mulțumim sponsorilor noștri care ne-au sprijinit și în acest an”.4 aprilie / Etapa a 20-a

LECȚIE DE HANDBAL PREDATĂ „ȘCOLĂRIȚELOR”

*H.M. BUZĂU - ȘCOALA 181 BUCUREȘTI 37-29 (18-14)

Marți după-amiază, în Sala „Romeo Iamandi”, într-un meci contând pentru etapa a 20-a, una intermediară, H.M. Buzău a obținut o victorie reconfortantă în fața unei mai vechi rivale, Școala 181 București. 

Înaintea partidei cu ocupanta locului 10, Romeo Ilie avertiza că Handbal Municipal va avea un meci mai greu decât indică, la prima vedere, pozițiile din clasament. Iar spusele tehnicianului buzoian au fost confirmate, cel puțin în prima jumătate a confruntării de marți. Chiar dacă Școala 181 nu mai are forța din sezoanele anterioare din cauza exodului masiv al tinerelor talente din propria pepinieră, bucureștencele au venit la Buzău hotărâte să-și vândă scump pielea. Drept urmare, în primele 20 de minute s-au ținut „scai” de mai valoroasele lor adversare. Ba chiar au și condus în câteva rânduri, la 2 sau 3 „lungimi”: 7-10 minutul 12, 9-11 minutul 18. De cealaltă parte, în tabăra buzoiană dorința de victorie și de reabilitare în fața suporterilor după câteva evoluții mai puțin reușite era mare. După un început mai greoi, în care s-au văzut nevoite să alerge după egalare, handbalistele noastre au pus stăpânire pe joc. Cu experiența de partea lor și un plus valoric de necombătut, au lansat un adevărat asediu la poarta „școlărițelor”, iar într-un interval de doar 5 minute, de la 13-13, au dus scorul la 18-14, deja un avans liniștitor luat încă de la intrarea la cabine. 

Repriza a doua, o formalitate

Ritmul de joc impus de H.M. Buzău a fost și mai ridicat în partea secundă, iar după alte 5 minute în care oaspetele au încercat să se „agațe” de adversare, echilibrul a fost rupt definitiv printr-o serie de 6 goluri în contul gazdelor, fără replică din partea bucureștencelor: 26-18, minutul 40. Eliberate de presiunea rezultatului, elevele lui Romeo Ilie au jucat mai dezinvolt, reușitele fiind la fel de numeroase, dar parcă și mai spectaculoase. Tehnicianul buzoian a rulat tot lotul, dar diferența a crescut la 11 goluri (33-22), pentru ca la final tabela să indice scorul de 37-29. Victorie fără drept de apel a formației buzoiene, a cărei golgheteră a fost Cristina Clisu, cu 11 goluri. Extrema dreaptă a semnat și cea mai frumoasă reușită a meciului, un gol din apropierea semicercului propriu. Evoluții bune și pentru Roxana Tabarcea, care își reintră în formă după ce a scăpat de problemele de la genunchi, Cristiana Ciuplea și Anca Ionescu. De notat ar mai fi revenirea Gabrielei Drugău în lotul H.M.-ului și debutul cu gol al tinerei focșănence Alexandra Vișan.

Sâmbătă se decide locul 3 

Handbal Municipal nu are mult timp de respiro, deoarece în weekend se va desfășura etapa cu numărul 21. Cel mai interesant duel al rundei este programat sâmbătă, chiar la Buzău, când formația noastră va avea șansa să își aconteze poziția a 3-a, calificantă la turneul de baraj, printr-o victorie în fața principalei urmăritoare, SCM Pitești. 8 puncte despart cele două formații cu doar 6 etape înainte de final. În tur, buzoiencele s-au impus cu 34-31 la capătul unui meci destul de echilibrat. Partida din Sala Sporturilor „Romeo Iamandi” va începe la ora 11.00, iar intrarea spectatorilor va fi liberă, astfel că oficialii și jucătoarele H.M.-ului mizează și pe sprijinul publicului buzoian.

Sala „Romeo Iamandi” - Buzău. Intrarea liberă. Arbitri: N.Chirițoiu - L.Neagu (Ialomița).

H.M. Buzău: Cristina Oancea, Denisa Matei, Alina Lupu - Cristina Clisu 11g, Roxana Tabarcea 7g, Anca Ionescu 6g, Cristiana Ciuplea 5g, Elena Casian 3g, Gabriela Moldoveanu 2g, Maria Radu 1g, Gabriela Drugău 1g, Alexandra Vișan 1g, Mădălina Mureș.

Alte rezultate: SCM Pitești - Spartac București 33-20, CSM 2 București - Piatra Neamț 28-25, Știința București - Târgoviște 34-22, Dinamo București - Rapid București 28-22, Activ Plopeni - Neptun Constanța 26-33, Știința Bacău - CNOT Iași 26-22.


26 martie / Etapa a 19-a

Mult prea RAPID(E): RAPID BUCUREȘTI - H.M. BUZĂU 41-23 (23-12)

Corecție dură primită de Handbal Municipal în deplasarea de la București. Duminică, în Giulești, buzoiencele au rămas fără replică în fața liderei și principalei favorite la promovarea directă în Liga Națională, Rapid.

În Giulești totul pare a fi la superlativ. Atmosfera din tribune aduce aminte de perioada de glorie fotbalistică a alb-vișiniilor, prin cântece antrenante sau coregrafii savuroase, iar pe parchet jucătoarele lui Vasile Margulescu etalează un handbal modern, în mare viteză, sprintând spre Liga Națională cu gândul la revenirea în topul sportului cu mingea mică. 

Duminică, replica buzoiencelor a fost palidă. Poate o consecință a lipsei de pregătire, fie din cauza sălii mai mereu ocupate, ori a numărului mic de jucătoare de la antrenamente. Ritmul elevelor lui Romeo Ilie a fost net inferior, în prea puține momente reușind să se ridice la înălțimea unui derby pentru promovare. De cealaltă parte, trupa giuleșteană a avut un cu totul alt tonus, mai ales că situația financiară i-a permis efectuarea unui cantonament de pregătire fizică, îmbinat cu un program de relaxare, la Bran, în județul Brașov. 

Jocul a curs într-o singură direcție. După golul de 0-1 al Elenei Casian, pe teren a existat o singură formație. În ciuda eforturilor depuse, buzoiencele au găsit cu greu drumul spre poarta apărată excelent de experimentata Georgeta Gureșoaie. Handbal Municipal a punctat sporadic, prin acțiuni individuale fructificate în principal de Clisu, Ionescu sau Casian, dar de fiecare dată între două reușite ale oaspetelor se intercalau serii de 3-4 goluri ale Rapidului, astfel că diferența a crescut constant și ireverisibl. Nimic de făcut în fața liderei Diviziei A, o formație cu un lot mult mai numeros și mai valoros decât cel al H.M.-ului, de aici și diferența de 18 goluri din final, care ne scutește de prea multe comentarii. 

Chiar și în urma acestei înfrângeri, Handbal Municipal păstrează un avans liniștitor în fața plutonului urmăritor, condus de SCM Pitești. Șapte etape ne mai despart de finalul sezonului 2016-2017, prima dintre ele fiind programată în cursul săptămânii viitoare, pe 4 aprilie, când H.M. Buzău va primi vizita Școlii 181 București. 


Sala Rapid - Giulești. Arbitri: George Dumitru - Lucian Ionescu (Dolj).

H.M. Buzău: Cristina Oancea, Denisa Matei, Alina Lupu - Cristina Clisu 7g, Anca Ionescu 6g, Elena Casian 4g, Roxana Tabarcea 2g, Gabriela Moldoveanu 2g, Cristiana Ciuplea 1g, Mădălina Mureș 1g, Maria Radu.

Rapid: Georgeta Gureșoaie - Alexandra Trifan 9g, Mihaela Doica 6g, Cristina Niculae 5g, Oana Bucă 5g, Roxana Bodîrlău 4g, Alina Dobrin 3g, Ana Maria Chirigiu 3g, Alina Gheorghe 2g, Oana Ionescu 2g, Andreea Trăilă 1g, Adriana Budileanu 1g. 

Alte rezultate: CSU Târgoviște - Dinamo București 12-31, Școala 181 București - SCM Pitești 28-27, Piatra Neamț - Știința București 22-23, CNOT Iași - Activ Plopeni 31-22, Neptun Constanța - CSM 2 București 28-27, Spartac București - Știința Bacău 20-34.

 


5 martie / Etapa a 18-a

MORAL REFĂCUT: H.M. BUZĂU - CSU TÂRGOVIȘTE 40-18 (18-7)

Calculele hârtiei au fost respectate, iar Handbal Municipal a defilat duminică seară, pe teren propriu, împotriva uneia dintre cele mai modeste formații ale seriei, CSU Târgoviște, într-un meci contând pentru etapa a 18-a din sezonul regulat al Diviziei A. 

Adversara de duminică s-a potrivit ca un pansament pe „rana” provocată de înfrângerea neașteptată suferită în urmă cu o săptămână la Piatra Neamț. An de an în subsolul clasamentului, CSU Târgoviște este una dintre echipele neputincioase ale ligii secunde. Oricât s-ar strădui, gruparea dâmbovițeană nu-și poate depăși statutul de parteneră de antrenament. Iar pentru Handbal Municipal, acest „meci-școală” s-a brodit ca o mănușă, fiindcă numărul redus de jucătoare din lotul Buzăului reprezintă un impediment în efectuarea unei pregătiri tehnico-tactice corespunzătoare. Handbalistele noastre au profitat de această nouă oportunitate pentru a exersa diferite faze de joc, au înscris la foc automat, s-au și distrat cu adversarele, iar dacă pe final nu ar fi intervenit relaxarea, care inevitabil a dus la o creștere a numărului de ratări, am fi asistat, probabil, la un scor astronomic. Evoluție bună pentru cele 10 jucătoare din lotul H.M.-ului folosite de Romeo Ilie, cu mențiunea că Roxana Tabarcea - aflată încă sub tratament după accidentarea de la genunchi - a fost iarăși menajată. Principala marcatoare a fost Cristina Clisu, cu 12 reușite, urmată îndeaproape de Anca Ionescu - 10. De remarcat ar fi și interevențiile bune ale portarilor Cristina Oancea, în prima repriză, Denisa Matei, în partea a doua și Alina Lupu, pe final. 

PERIPEȚII CU PROGRAMAREA

Oficialii echipei H.M. Buzău au întâmpinat mari dificultăți în organizarea partidei cu CSU Târgoviște. Programată, inițial, de Federația Română de Handbal pentru vineri, confruntarea din etapa a 18-a nu s-ar fi putut desfășura în Sala Sporturilor „Romeo Iamandi”, fiindcă aceasta urma să găzduiască Campionatul Național de Tenis de Masă. Rând pe rând, variantele de rezervă încercate de Ștefan Miloș și Romeo Ilie au căzut: sala de la Rm.Sărat era, de asemenea, ocupată de o competiție de box, sala de la Monteoru are un sistem de iluminat necorespunzător, iar la noua sală din Micro XIV a Liceului cu Program Sportiv s-au lovit de opoziția diriguitorilor, care au solicitat o chirie destul de mare, 420 lei pe oră, apoi le-au și reproșat oficialilor H.M.-ului că perturbă procesul de învățământ. Singura soluție rămasă: mutarea partidei într-o altă zi, dar pentru asta era obligatoriu acordul adversarei. În cele din urmă, președintele lui CSU Târgoviște a cedat la rugămințille conducerii buzoiene și a acceptat reprogramarea partidei pentru duminică seară, în Polivalenta buzoiană. 

PAUZĂ, APOI MECIURI DE FOC

Pentru Handbal Municipal urmează o pauză competițională de 3 săptămâni, Divizia A urmând a fi întreruptă pentru a face loc acțiunilor loturilor naționale de senioare, tineret și junioare. Un răgaz binevenit pentru buzoience înaintea unor etape de foc. La reluare, în decurs de o lună, H.M.-ul va înfrunta în deplasare primele două clasate: Rapid București (26 martie) și Dinamo București (23 aprilie). Un alt meci important, intercalat între cele două „șocuri”, este cel de pe teren propriu, cu SCM Pitești (9 aprilie). Cu 8 etape înainte de final, Handbal Municipal ocupă poziția a treia, cu șanse foarte mari de a participa, pentru al 4-lea sezon consecutiv, la turneul de promovare în Liga Națională. 


Sala „Romeo Iamandi” - Buzău. Arbitri: D.Basso și F.Tofan din Galați. Intrarea liberă.

H.M. Buzău: Cristina Oancea, Denisa Matei, Alina Lupu - Cristina Clisu 12g, Anca Ionescu 10g, Cristiana Ciuplea 5g, Maria Radu 4g, Mădălina Mureș 4g, Gabriela Moldoveanu 4g, Elena Casian 1g, Roxana Tabarcea.

Alte rezultate: Școala 181 București - Rapid București 25-37, Dinamo București - Piatra Neamț 41-22, SCM Pitești - Știința Bacău 33-28, Știința București - Neptun Constanța 32-26, CSM 2 București - CNOT Iași 31-28, Activ Plopeni - Spartac București 29-23.


26 februarie / Etapa a 17-a

S-AU ÎMPIEDICAT DE PIETRICICA: PIATRA NEAMȚ - H.M. BUZĂU 28-27 (17-13)

Seria pozitivă a formației Handbal Municipal - 7 victorii consecutive - a fost întreruptă surprinzător duminică, la Piatra Neamț, unde buzoiencele au fost învinse în ultimele secunde în urma unei evoluții mai degrabă modeste.

Deplasarea de la poalele Pietricicăi este, an de an, una dintre cele mai dificile din întregul sezon, atât prin prisma distanței, cât și a replicii bune de pe teren propriu a nemțencelor, o formație combativă, cu un stil de joc incomod pentru orice adversar. Iar întâmplările din săptămâna premergătoare meciului de la Piatra Neamț prevesteau parcă un deznodământ nefavorabil buzoiencelor. Roxana Tabarcea a redevenit indisponibilă și nu a făcut deplasarea la Piatra Neamț, iar Anca Ionescu a fost țintuită la pat timp de câteva zile de o răceală puternică. Astfel, antrenorul Romeo Ilie a întâmpinat mari dificultăți în pregătirea tehnico-tactică a partidei de duminică, uneori având la dispoziție doar 5-6 jucătoare la antrenamente. Mai mult, pentru a economisi puținii bani rămași în conturile clubului, formația buzoiană a fost nevoită să parcurgă cei aproape 250 km în ziua meciului, cu plecare la ora 6 dimineața. Toate acestea, însă, scuză doar parțial prestația oscilantă a H.M.-ului, care a alternat momentele bune, puține, ce-i drept, cu faze total nereușite și ratări din poziții clare.

Probleme în apărare

Sesizând, parcă, vulnerabilitatea H.M.-ului, HCF Piatra Neamț a început ca din tun, în goană după primul succes  în fața Buzăului. Cu un elan tineresc și un handbal destul de bun pentru posibilitățile lor tehnice, gazdele au înscris primele 3 goluri ale partidei, dar totul părea un simplu foc de paie. Handbalistele noastre s-au dezmeticit rapid, au întors rezultatul (3-4) și totul părea sub control după o primă desprindere notabilă: 4-6 în minutul 8. Surprinzător, perioada de dominare a oaspetelor nu a durat mult. Greșelile s-au înmulțit, în special în defensivă, unde lipsa de mobilitate și de agresivitate a creat nenumărate breșe, speculate de nemțence la aproape fiecare atac, astfel că partida a luat o turnură neașteptată, cu gazdele la timonă, clădindu-și un avans tot mai consistent: 9-7, minutul 15, 14-9, în minutul 20 și 17-13 la pauză.

Puțin mai bine la reluare

Muștruluite serios în pauză de tehnicianul buzoian, elevele lui Romeo Ilie au părut mai hotărâte la reluarea jocului și au înjumătățit deficitul în minutul 40, scor 19-17. Dacă sistemul defensiv a fost reglat, problemele au început să apară în ofensivă. Jocul a devenit greoi, încâlcit, iar handbalistele noastre au început să abuzeze de aruncări nepregătite de la mare distanță. Gazdele au profitat și au dus scorul la un neverosimil 25-19, minutul 48! Când zarurile păreau aruncate, buzoiencele și-au ridicat brusc nivelul jocului și au reușit o revenire spectaculoasă. Poarta a fost „închisă” de intervențiile Denisei Matei, precizia aruncărilor a crescut, iar H.M.-ul a trecut în avantaj, scor 25-26, în minutul 55! Finalul a fost dramatic, gazdele au întors iarăși scorul (27-26), Denisa Matei s-a opus unei desprinderi decisive blocând un contraatac, apoi Anca Ionescu a transformat cu sânge rece un 7 metri pentru 27-27, iar în ultimul minut, Zeița Fortuna a decis soarta celor trei puncte: după o aruncare în bara transversală, mingea a revenit la extrema gazdelor, Simona Miron, care a stabilit scorul final, 28-27, cu 6 secunde înaintea ultimului fluier al arbitrilor.

Dezamăgire în tabăra noastră după a treia înfrângere stagională, una neprogramată, dar care nu are repercusiuni majore asupra configurației clasamentului, deoarece Handbal Municipal păstrează un avans considerabil față de urmăritoare. Buzoiencele au șansa de a-și reface moralul în partida viitoare, de pe teren propriu, cu CSU Târgoviște, care se va disputa duminică.

 

Sala Polivalentă Mare - Piatra Neamț. Arbitri: Marian Babau - Alexandru Roibu (Prahova). 

H.M. Buzău: Denisa Matei, Cristina Oancea - Cristina Clisu 9g, Anca Ionescu 7g, Maria Radu 3g, Mădălina Mureș 3g, Cristiana Ciuplea 2g, Gabriela Moldoveanu 2g, Elena Casian 1g.

Alte rezultate: Rapid București - SCM Pitești 36-23, CSU Neptun Constanța - Dinamo București 24-32, CNOT Iași - Știința București 27-37, Știința Bacău - Activ Plopeni 27-26, CSU Târgoviște - Școala 181 București 30-30, Spartac București - CSM 2 București 19-41.

 


19 februarie / Etapa a 16-a

PE MUCHIE DE CUȚIT: H.M. BUZĂU - CSU NEPTUN CONSTANȚA 32-30 (17-16)

Meci antrenant și deosebit de echilibrat găzduit duminică după-amiază de Sala Sporturilor „Romeo Iamandi”. În fața unei asistențe numeroase, Handbal Municipal a fost nevoită să se întrebuințeze la maximum pentru a obține a 7-a victorie consecutivă, în dauna Neptunului din Constanța.

„Venim cu gândul la victorie”, avertizau, la unison, jucătoarele și antrenorul formației constănțene înaintea deplasării de la Buzău. Un optimism aparent exagerat venit din partea unei formații de mijlocul clasmentului, cu jucătoare tinere, aflate însă într-un real progres de la meci la meci, drept dovadă rezultatele bune din ultimele etape și prestația demnă de toată lauda din partida de duminică. Nu a lipsit mult pentru ca avertismentul lansat în zilele premergătoare partidei de la Buzău să se adeverească, CSU Neptun oferind o replică foarte solidă pe tot parcursul celor 60 de minute. 

Startul partidei avea să confirme faptul că oaspetele au venit hotărâte să își vândă scump pielea. După 10 minute în care s-a mers cap la cap, constănțencele s-au desprins pentru prima dată la 3 „lungimi”, scor 7-10. Simțind deja pericolul, buzoiencele au replicat imediat prin 5 goluri consecutive, Elena Casian, în două rânduri, Roxana Tabarcea, Anca Ionescu și Cristina Clisu întorcând scorul în favoarea gazdelor: 12-10. Apărarea mobilă și agresivă a formației de pe litoral nu a permis desprinderea H.M.-ului, echilibrul fiind restabilit până la pauză, Buzăul intrând la cabine cu avantaj minim grație reușitei din ultimele secunde a Ancăi Ionescu. 

Repriza secundă a început sub aceleași coordonate, cele două echipe părând a fi greu de departajat. Minutele se scurgeau iar oboseala începea să își spună cuvântul. Cu un lot mai numeros și o medie de vârstă mai scăzută, Constanța a reușit să mențină un tempo ridicat de joc prin care a încercat să își „sufoce” adversarele. Gluma părea să se îngroașe când oaspetele s-au desprins iarăși la 3 goluri, de această dată cu doar 15 minute înainte de final. Dar elevele lui Romeo Ilie nu s-au lăsat mai prejos. Handbalistele cu experiență au preluat frâiele și treptat au pus stăpânire pe cursul jocului. Maria Radu, Cristiana Ciuplea, Anca Ionescu și Cristina Clisu au punctat rând pe rând, iar Handbal Municipal a egalat la 26 în minutul 53. Cu publicul alături, buzoiencele au strâns rândurile și în apărare și după o nouă egalitate la 27, au declanșat sprintul final. Trei reușite ale Mariei Radu și un contraatac finalizat de Roxana Tabarcea au consfințit soarta celor trei puncte, iar cireașa de pe tort a fost pusă de golghetera noastră, Anca Ionescu, care a plasat mingea peste zidul constănțean direct în vinclul porții pentru 32-30, declanșând bucuria obținerii unei victorii muncite, al 14-lea success stagional și un loc 3 consolidat cu 10 etape înaintea finalului. Pe H.M. Buzău o așteaptă, însă, încă o deplasare lungă și dificilă, duminica viitoare, la Piatra Neamț.

FINAL DE CAPITOL PENTRU LAURA ZAFIRIADIS

Lotul H.M.-ului, extrem de redus numeric, a mai primit o lovitură. Meciul cu CSU Neptun Constanța a fost ultimul în care extrema Laura Zafiriadis a îmbrăcat echipamentul Buzăului înainte de a lua o pauză pentru un eveniment fericit pe plan personal, urmând a deveni mamă în cursul acestui an. Chiar dacă nu a mai primit acceptul medicilor pentru a evolua, Laura a ținut să le fie alături colegelor de pe bancă la partida de duminică, apoi și-a luat la revedere și printr-un mesaj postat pe un site de socializare: „Timp de doi ani și două luni m-am simțit foarte bine la Buzău. Mulțumesc mult tuturor, colegelor, domnului antrenor, domnului președinte, suporterilor. Sunt puțin tristă că ne despărțim, dar în același timp sunt foarte fericită că voi deveni mămică. Baftă multă în campionat”, a transmis Laura la despărțirea oficială de Handbal Municipal. Îi urăm sarcină ușoară, multă sănătate, și clipe de neuitat în sânul familiei!

 

Romeo Ilie (antrenor): „Așa cum preconizam a fost un meci dificil, dar speram să ne impunem mai repede și mai detașat decât am făcut-o, pentru a evita emoțiile din final. Dar totul e bine când se termină cu bine. Am reușit să întoarcem rezultatul, de la un deficit de 3-4 goluri și victoria ne-a surâs într-un final. Constanța e un adversar redutabil, cu jucătoare foarte bune și foarte bine instruite. S-a văzut că știau când să țină de minge și când să accelereze. Au și o apărare bună, agresivă. Am avut multe aruncări în bară, dar știți cum e: câteodată ne surâde norocul, alteori mai avem și ghinion, important este să ne jucăm șansa până la capăt, să nu cedăm, ceea ce s-a și întâmplat astăzi. ”

Anca Ionescu (inter): „A fost un meci destul de greu. Adversarul a fost puțin mai puternic, dar ne-am dorit foarte mult victoria și am câștigat pe final. Într-un fel poate a fost mai bine și pentru spectatori pentru că a fost un meci trăit cu sufletul la gură. Le mulțumim că au venit în număr foarte mare și îi așteptăm și la celelalte jocuri să fie alături de noi. Am crezut tot timpul că putem întoarce scorul pentru că mai era timp suficient iar noi de regulă am avut puterea să revenim din urmă. Au fost și multe ratări, am avut și ghinion dar este bine că am câștigat și mergem la Piatra Neamț încrezătoare”

Roxana Tabarcea (extremă): „A fost un meci mult mai greu decât cele de până acum. S-a văzut lucrul acesta în teren pentru ca ele au venit foarte motivate, cu gândul la victorie. Dar ne bucurăm totuși că am reușit să ne mobilizăm. În apărare am recuperat câteva mingi foarte importante și în ultimele minute am întors jocul în favoarea noastră. Cele de la Constanța sunt tinere, au alergat foarte mult și ne-au pus probleme, dar ne-am impus deși avem un lot subțire numeric. Sperăm în continuare la un parcurs cât mai bun în retur. Nu am mai jucat de ceva timp ca extremă stânga, s-a văzut că am făcut câteva greșeli, dar sper să mă reacomodez”

Sala „Romeo Iamandi”. Intrarea liberă. Arbitri: C.Murariu - M.Tabacariu (Neamț)

H.M. Buzău: Cristina Oancea, Denisa Matei, Alina Lupu - Anca Ionescu 12g, Maria Radu 8g, Elena Casian 4g, Cristina Clisu 3g, Roxana Tabarcea 3g, Cristiana Ciuplea 1g, Mădălina Mureș 1g, Gabriela Moldoveanu, Laura Zafiriadis. 

Alte rezultate: Rapid București - CSU Târgoviște 50-22, Dinamo București - CNOT Iași 38-20, Școala 181 București - HCF Piatra Neamț 29-36, SCM Pitești - Activ Plopeni 24-21, Știința București - Spartac București 34-23, CSM 2 București - Știința Bacău 28-25.

 

12 februarie / Etapa a 15-a

ACS UAIC CNOT IAȘI - HANDBAL MUNICIPAL BUZĂU 24-33 (14-15)

H.M. Buzău: Cristina Oancea, Denisa Matei, Alina Lupu - Anca Ionescu 9g, Cristina Clisu 7g, Laura Zafiriadis 6g, Roxana Tabarcea 4g, Cristiana Ciuplea 2g, Elena Casian 2g, Maria Radu 2g, Gabriela Moldoveanu 1g, Mădălina Mureș. 

Alte rezultate: Spartac București - Dinamo București 8-41 (5-15), HCF Piatra Neamț - Rapid București 22-37 (9-17), CSU Neptun Constanța - Școala 181 București 35-27 (19-11), CSU Târgoviște - SCM Pitești 22-32 (10-15), Știința Bacău - Știința București 24-21 (13-8), Activ Plopeni - CSM 2 București 24-35 (14-17).

 

02 februarie / Etapa a 10-a

FINAL DE TUR „EN-FANFARE”

  • ȘTIINȚA BUCUREȘTI - H.M. BUZĂU 30-32 (15-20)
Final excelent de tur pentru Handbal Municipal, care s-a impus, joi, la mare luptă în deplasarea de la Știința București, meci restant din cadrul etapei cu numărul 10 a Diviziei A.

Disputată în „Iris Sports Arena”, o sală care îndeplinește cu greu condițiile minime necesare desfășurării unui meci oficial, fiind slab iluminată, răcoroasă și fără tribune în dotare, partida de la București se anunța a fi una destul de dificilă contra unui adversar devenit deja tradițional, dar care și-a mai pierdut din forță compartiv cu sezoanele anterioare. Cu un antrenor nou, în persoana fostului portar al naționalei, Sorin Bârză, și un stil de joc agresiv, Știința a început mai bine partida de joi, fiind mai mereu cu un pas înaintea buzoiencelor în primele 10 minute. După ce au luat pulsul adversarelor, treptat, handbalistele noastre au început să-și impună ritmul de joc și au trecut la conducere pentru prima oară în minutul 12 (scor 7-8) prin două reușite ale Ancăi Ionescu, revenită în primul „7” după o etapă de pauză. Echilibrul avea să se rupă după minutul 20, când, de la 12-12, elevele lui Romeo Ilie și Ștefan Miloș s-au năpustit asupra porții bucureștencelor, reușind 7 goluri consecutive, diferență redusă de gazde la 5 „lungimi” până la pauză. 

Dominarea H.M.-ului părea să devină totală în startul părții secunde, când o nouă serie de 3 goluri a buzoiencelor a urcat scorul la 15-23. Nimic nu anunța însă ceea ce avea să urmeze. Nemaiavând nimic de pierdut, bucureștencele au crescut și mai mult nivelul de agresivitate în apărare și au început să recupereze, gol după gol, lăsând formația noastră fără replică. Astfel, cu doar 5 minute înainte de finalul partidei, Știința a răsturnat spectaculos scorul și a preluat conducerea: 30-29. Totuși, ultimul cuvânt le-a aparținut tot buzoiencelor, care au avut puterea de o lua de la capăt, reușind un final perfect. Apărarea a redevenit mult mai compactă și nu a mai dat greș, iar în atac, rând pe rând, Cristiana Ciuplea, printr-o pivotare ca la carte, Cristina Clisu - contraatac și Elena Casian, o torpilă la colțul lung, au pecetluit soarta celor trei puncte, Handbal Municipal fiind merituoasa învingătoare la finele unei partide în care buzoiencele au fost nevoite să se întrebuințeze la maximum, pentru a-și trece în cont a 11-a victorie din turul campionatului.  

 

SHOW CU „LANTERNA ROȘIE”

  • H.M. BUZĂU - SPARTAC BUCUREȘTI 41-20 (20-6)

La doar trei zile după solicitantul duel cu Știința București, pentru Handbal Municipal a urmat un joc de relaxare cu ultima clasată, Spartac București.

Un antrenament cu public pentru handbalistele noastre și un prilej numai bun pentru Romeo Ilie de a-și menaja o parte dintre titulare. Așa cum era de așteptat, diferența din teren a fost una uriașă, buzoiencele obținând un nou succes categoric, scor 41-20. Un joc bun pentru Gabriela Moldoveanu, Elena Casian și Mădălina Mureș, dar de departe MVP-ul partidei a fost Laura Zafiriadis. Carismatica extremă a avut o prestație excelentă la una dintre ultimele sale apariții în tricoul H.M.-ului înainte de a lua o pauză pentru a da naștere primului său copil. Pe lângă alte 12 reușite care mai de care mai frumoase, Laura a încântat asistența printr-un gol din piruetă de la 7 metri, finalul partidei gasind-o cu lacrimi în ochi, emoționată, dar bucuroasă de prestația sa și de fericitul eveniment din viața personală: „Am fost conectată la meci, chiar dacă a fost unul ușor. Nu m-am gândit la câte goluri am marcat. Mă bucur foarte mult că și colegele m-au încurajat. Îmi pare sincer rău că urmează să întrerup handbalul, dar voi reveni după naștere. Eu aș vrea să mai joc o lună, însă voi merge la un control pentru a vedea cât voi mai putea fizic”, a precizat Laura, la capătul uneia dintre cele mai bune evoluții ale sale de la venirea la Buzău. În a doua etapă a returului, programată duminica viitoare, pe Handbal Municipal o așteaptă cea mai lungă deplasare a campionatului, cea de la CNOT Iași.

 

H.M. Buzău vs Știința: Cristina Oancea, Denisa Matei, Alina Lupu - Anca Ionescu 10g, Cristina Clisu 6g, Laura Zafiriadis 5g, Cristiana Ciuplea 4g, Elena Casian 4g, Maria Radu 2g, Gabriela Moldoveanu 1g, Mădălina Mureș, Roxana Tabarcea. 

Sala Iris Sports Arena - București. Arbitri: N.Chirițoiu - L.Neagu (Ialomița).

H.M. Buzău vs Spartac: Cristina Oancea, Denisa Matei, Alina Lupu - Laura Zafiriadis 13g, Gabriela Moldoveanu 9g, Elena Casian 6g, Mădălina Mureș 5g, Maria Radu 4g, Cristiana Ciuplea 4g, Anca Ionescu, Roxana Tabarcea, Cristina Clisu. 

Sala „Romeo Iamandi”. Intrarea liberă. Arbitri: A.Nițișor (Vâlcea) - A.Stamatoiu (București)

Alte rezultate: Rapid București - Neptun Constanța 36-25, Dinamo București - Știința Bacău 40-20, Știința București - Activ Plopeni 35-28, CSU Târgoviște - Piatra Neamț 17-27.

 

28 ianuarie / Etapa a 13-a

MECIUL EXTREMELOR: H.M. BUZĂU - ȘTIINȚA BACĂU 36-30 (16-15)

Handbal Municipal a ajuns la cota 10 în dreptul victoriilor după ce s-a impus sâmbătă, pe teren propriu, în fața Științei Bacău, într-o partidă din cadrul ultimei etape a turului. 

În fața unui adversar destul de modest, din a doua jumătate a clasamentului, handbalistele buzoiene au avut, totuși, o prestație oscilantă. Astfel se explică startul greoi și echilibrul care s-a menținut pe tot parcursul primei reprize. Fără principala marcatoare, Anca Ionescu, doar pe bancă sâmbătă, buzoiencele au început ezitant, cu o apărare mult prea permisivă și cu precipitare în atac, erori speculate de oaspete, care au condus și la două goluri în primele 10 minute: 0-2, 1-3, 3-5. În absența Ancăi, Cristina Clisu, extrema aflată în vârf de formă, și-a asumat rolul de lideră în teren și a sunat deșteptarea printr-o serie de reușite care au dus H.M.-ul în avantaj înainte de pauză: 10-9, minutul 20 și 16-15 la finele primelor 30 de minute. 

Prestația elevelor lui Romeo Ilie s-a îmbunătățit în partea secundă. Buzoiencele au revenit de la cabine hotărâte să tranșeze cât mai rapid soarta partidei. Cu o viteză în plus în atac și o precizie mai mare a execuțiilor, Handbal Municipal a reușit să își clădească un ecart apropiat de cel așteptat: 27-20, minutul 45, 31-24, minutul 50. A fost rândul extremelor să se evidențieze. Dacă prestația fără cusur a Cristinei Clisu nu mai este de mult o noutate, aceasta având un randament bun chiar și din postura relativ nouă de inter dreapta, în partida contra Bacăului s-au remarcat și celelalte două „viteziste” ale echipei noastre, Gabriela Moldoveanu și Laura Zafiriadis, cele trei contribuind din plin la încă un succes, scor 36-30, prin care H.M. Buzău și-a consolidat poziția a treia, calificantă la turneul de baraj.

CONTINUĂ REVENIRILE

Lotul H.M.-ului devine din ce în ce mai numeros. După revenirile Cristianei Ciuplea și Roxanei Tabarcea și împrumutul portarului Cristina Oancea, la meciul de sâmbătă a redebutat și Alexandra Ciolpan. După o pauză de mai bine de 6 luni, timp în care s-a dedicat noii sale cariere militare din cadrul MApN-ului, Alexandra a revenit la Buzău și a evoluat pe finalul partidei cu Știința Bacău. 

MECI GREU LA BUCUREȘTI

Un duel mult mai dificil pentru Handbal Municipal se anunță a fi cel de joi, când buzoiencele vor evolua în deplasare la Știința București, meci restant din etapa a 10-a amânat din cauza condițiilor meteo nefavorabile care au împiedicat la momentul respectiv deplasarea formației noastre. Știința ocupă poziția a 5-a, cu 7 victorii din 12 partide disputate și are în componență câteva handbaliste de luat în seamă, precum Florica Mitrea, Mirela Vîlcu sau Jeni Drăgan. Prima etapă din retur este programată duminică, 5 februarie, când la Buzău va veni „lanterna roșie” Spartac București. 

 

Sala „Romeo Iamandi”. Intrarea liberă. Arbitri: Daniel Basso și Florin Tofan - Galați.

H.M. Buzău: Cristina Oancea, Denisa Matei, Alina Lupu - Cristina Clisu 14g, Gabriela Moldoveanu 6g, Laura Zafiriadis 5g, Cristiana Ciuplea 5g, Roxana Tabarcea 3g, Maria Radu 2g, Elena Casian, Alexandra Ciolpan, Mădălina Mureș, Anca Ionescu. 

Alte rezultate: Știința București - CSM 2 București 24-22, Rapid București - CNOT Iași 36-18, Dinamo București - Activ Plopeni 39-16, Piatra Neamț - CSM Pitești 26-29, Școala 181 București - Spartac București 39-27, CSU Târgoviște - Neptun Constanța 23-33.

 

21 ianuarie / Etapa a 12-a

AU ÎNVINS ȘI...FRIGUL: ACTIV PLOPENI - H.M. BUZĂU 28-39 (13-17)

Handbal Municipal a trecut cu bine și peste cea mai... friguroasă deplasare a sezonului. Buzoiencele s-au impus fără dificultate la Plopeni, acolo unde principalul adversar nu a fost Activul, de altfel o formație combativă, de mijlocul clasamentului, ci frigul devenit deja proverbial cu care ne întâmpină Plopeniul de fiecare dată, încă de la primii pași pe holurile Sălii Sporturilor. Aerotermele achiziționate în noiembrie de clubul Activ nu au schimbat mult în bine atmosfera, astfel că partida s-a disputat pe o temperatură greu de suportat, la care până și clisterul a înghețat pe mâinile jucătoarelor. Revenind la handbal, partida a fost la discreția H.M.-ului, care a avut un plus evident de experiență și valoare, atribute grație cărora și-au dominat la toate capitolele mai tinerele lor adversare. Plopeniul a replicat printr-o apărare mobilă, agresivă, prin care a reușit să întârzie temporar desprinderea buzoiencelor. Inevitabilul s-a produs în repriza secundă, când gazdele nu au mai putut ține pasul cu ritmul și precizia elevelor lui Romeo Ilie, Handbal Municipal desprinzându-se pe final la 13 goluri diferență. Buzoiencele au acumulat astfel 27 de puncte, ocupând în continuare poziția a 3-a înaintea ultimei partide de pe teren propriu din turul campionatului, cu Știința Bacău, programată sâmbătă, ora 13.00, în Sala Sporturilor „Romeo Iamandi”.

DEBUT CONVINGĂTOR ÎN POARTĂ

Sâmbătă, în deplasarea de la Plopeni, în poarta H.M.-ului a debutat noua achiziție, Cristina Oancea, o tânără în vârstă de 17 ani originară din Slobozia. Cristina a fost crescută la CSS Slobozia (antrenor Marian Simion), iar din sezonul 2015-2016 a fost cooptată în lotul prim-divizionarei CSM Unirea Slobozia. Venită la Buzău sub formă de împrumut, Cristina Oancea a convins încă de la prima apariție în tricoul H.M.-ului, reușind câteva parade de mare efect.

GOLGHETERĂ DE ZIUA EI

Sâmbătă a fost o zi specială pentru una dintre cele mai valoroase și constante handbaliste din lotul Buzăului. Cristina Clisu și-a sărbătorit ziua de naștere așa cum știe mai bine: pe terenul de handbal, etalându-și calitățile și execuțiile spectaculoase. Fie din extremă, prin nelipsitele bolte, fie de la linia de 9 metri sau chiar din aruncări de la 7 metri, Cristina a punctat la foc automat, încununându-și prestația ireproșabilă cu un mic cadou: postura de golgheteră a partidei de la Plopeni, cu 11 reușite. Cristina Clisu a fost secondată în topul marcatoarelor de experimentatele Maria Radu și Anca Ionescu, ambele cu câte 7 goluri. 


Sala Sporturilor Plopeni. Intrarea liberă. Arbitri: Claudiu Gorina și Florin Melencu - Dolj.

H.M. Buzău: Cristina Oancea, Denisa Matei, Alina Lupu - Cristina Clisu 11g, Maria Radu 7g, Anca Ionescu 7g, Elena Casian 6g, Laura Zafiriadis 4g, Gabriela Moldoveanu 3g, Cristiana Ciuplea 2g, Roxana Tabarcea, Mădălina Mureș.

Alte rezultate: Spartac București - Rapid București 9-36, SCM Pitești - Știința București 32-29, Neptun Constanța - Piatra Neamț 28-27, Știința Bacău - Școala 181 București 32-36, CNOT Iași - CSU Târgoviște 35-28, CSM 2 București - Dinamo București 20-33.

 

15 ianuarie / Etapa a 11-a

VICTORIE CU „SATELITUL”: H.M. BUZĂU - CSM 2 BUCUREȘTI 37-32 (21-13)

Handbal Municipal a intrat cu dreptul în noul an, câștigând duminică după-amiază, în Sala Sporturilor „Romeo Iamandi”, confruntarea cu ocupanta locului 4, CSM 2 București, din cadrul etapei a 11-a a Diviziei A. 

După o lungă pauză competițională, multe semne de întrebare se ridicau asupra nivelului de pregătire al echipei, deoarece situația financiară nu i-a permis H.M.-ului efectuarea unui cantonament, iar în această iarnă nu s-au perfectat nici jocuri de verificare în lipsa unor adversari disponibili. Astfel că, la aproape două luni de la ultimul meci oficial, exista riscul ca randamentul handbalistelor buzoiene să nu fie la cote maxime. Totuși, chiar dacă au avut în față echipa secundă a campioanei CSM București, o adevărată selecționată de junioare, având în componență tinere de perspectivă din mai multe zone ale țării, elevele lui Romeo Ilie au controlat autoritar prima repriză, datorită unui joc, pe alocuri, ireproșabil. Cu precădere în faza de atac, unde Anca Ionescu și Cristina Clisu au înscris la aproape fiecare acțiune, diferența maximă de pe tabelă fiind înregistrată încă de la pauză, când gazdele aveau deja 8 goluri avans. Așa cum ne-au obișnuit, de fiecare dată când simt că victoria nu le poate scăpa, handbalistele noastre joacă și pentru publicul venit din nou în număr mare. Nu au lipsit „aerienele”, execuțiile spectaculoase și reușitele de la mare distanță care au animat atmosfera din tribunele Sălii Sporturilor. Recitalul a fost completat în repriza secundă și de Alina Lupu, portarul buzoian reușind o serie de parade providențiale. În ultimele minute, pe fondul relaxării și a permutărilor din „7”-le de bază, bucureștencele au mai redus din handicap, fără însă a periclita vreun moment victoria pe deplin meritată a H.M.-ului, prin care și-a consolidat poziția a 3-a cu trei partide înainte de încheierea primei jumătăți a campionatului. 

FORȚE PROASPETE ÎN NOUL AN

La primul meci oficial din 2017, lotul echipei H.M. Buzău a primit întăriri prin revenirile a două jucătoare de bază. Pivotul Cristiana Ciuplea s-a întors sub comanda lui Romeo Ilie după un nou periplu în Liga Națională, fiind împrumutată în luna octombrie la Cetate Deva, formație care s-a retras săptămâna trecută din campionat din motive financiare. O altă veste bună este recuperarea Roxanei Tabarcea. Accidentată la genunchi încă din prima etapă a sezonului, tânăra handbalistă a suferit o operație de menisc care a ținut-o mai bine de trei luni departe de teren. Roxana s-a refăcut aproape complet și a evoluat pe finalul partidei cu CSM 2 București, când și-a trecut în cont și două reușite. 

MAI BINE CU BANII

După o toamnă agitată, în care Handbal Municipal a fost măcinată de neajunsurile financiare, situația pare să se fi stabilizat în decursul ultimei luni. În urma unei rectificări bugetare, Consiliul Județean a alocat în decembrie suma de 40.000 RON (400 milioane lei vechi), în timp ce sponsorii echipei, frații Grădinaru, au plusat cu o nouă sumă consistentă la final de an, H.M. Buzău având asigurat un buget suficient pentru a duce la bun sfârșit acest campionat.  


Sala Sporturilor „Romeo Iamandi” - Buzău. Arbitri: I.Cristea (Iași) - V.Murariu (Neamț).

H.M. Buzău: Denisa Matei, Alina Lupu - Anca Ionescu 18g, Cristina Clisu 6g, Cristiana Ciuplea 3g, Laura Zafiriadis 2g, Maria Radu 2g, Gabriela Moldoveanu 2g, Elena Casian 2g, Roxana Tabarcea 2g, Mădălina Mureș. 

Alte rezultate: Rapid București - Știința Bacău 43-25, Dinamo București - Știința București 40-20, Piatra Neamț - CNOT Iași 30-21, Școala 181 București - Activ Plopeni 28-28, CSU Târgoviște - Spartac București 31-25. 

 

23 decembrie / Info

H.M. BUZĂU A LUAT VACANȚĂ DE SĂRBĂTORI

În luna decembrie, timp de 10 zile, handbalistele buzoiene au revenit la antrenamente pentru o perioadă de acumulări fizice, prin exerciții specifice desfășurate pe plan local, în Sala Sporturilor „Romeo Iamandi”. Începând de joi, 22 decembrie, Handbal Municipal Buzău a intrat în vacanța dedicată sărbătorilor de iarnă, urmând a-și relua activitatea la începutul lui 2017. Primul meci din noul an este programat pe 11 ianuarie, în deplasare la Știința București.  

Conducerea și jucătoarele H.M.-ului le urează tuturor buzoienilor CRĂCIUN FERICIT alături de cei dragi și un an nou plin de împliniri! LA MULȚI ANI!

 

20 noiembrie / Etapa a 9-a

DOAR O REPRIZĂ: H.M. BUZĂU - DINAMO BUCUREȘTI 27-31 (7-13)

Duminică, Sala Sporturilor „Romeo Iamandi” a fost gazda unui nou duel cu implicații la vârful clasamentului. Handbal Municipal, locul 2 înaintea etapei cu numărul 9, a primit replica puternicei Dinamo București, ocupanta poziției a 3-a, care pornea însă cu prima șansă grație lotului valoros și a liniștii financiare de care se bucură gruparea din Ștefan cel Mare. 

Deși au avut iarăși de partea lor un public numeros, buzoiencele au intrat destul de greu în meci, părând copleșite de miza partidei și de nivelul superior al adversarelor. După golul de 1-0 al Laurei Zafiriadis, Dinamo a început să își impună ritmul de joc mai alert și a preluat inițiativa pe tabelă. În prima parte a jocului, elevele lui Romeo Ilie au întâmpinat mari dificultăți în faza de atac. Ușor panicate de lipsa breșelor din defensiva adversă, handbalistele H.M.-ului s-au precipitat și au forțat câteva aruncări de la distanță, parate cu ușurință de brazilianca din poarta oaspetelor, Caroline Martins. Din această cauză, buzoiencele nu au mai găsit drumul spre gol între minutele 11 și 20, în timp ce „vitezistele” Ramona Farcău, Camelia Carabulea și Cristina Predoi punctau la foc automat, producând desprinderea la 4-11. Până la pauză, Anca Ionescu & Co. s-au lovit în continuare ca de un zid de apărarea avansată și extrem de agresivă a bucureștencelor, condusă în zona centrală de „veterana” Manuela Manda, un adevărat turn de control de netrecut, astfel că buzoiencele au intrat la vestiare cu doar 7 goluri înscrise și un deficit de 6 „lungimi” pe tabelă. 

SCHIMBAREA LA FAȚĂ

Conștiente că nu mai au nimic de pierdut, jucătoarele H.M.-ului au revenit de la cabine hotărâte să schimbe impresia lăsată în primele 30 de minute, iar partida a luat o turnură mult așteptată de publicul buzoian. Cu un joc mai așezat în ofensivă, mai răbdătoare, dar totodată cu mai mult curaj la finalizare, gazdele au reintrat treptat în joc. Anca Ionescu a dat drumul la „trasoare”, asistată de Gabriela Moldoveanu, Maria Radu și Elena Casian, iar gruparea buzoiană s-a apropiat amenințător la doar două goluri, scor 19-21 în minutul 45. A fost însă tot ce s-a putut face. În pofida strădaniilor trupei lui Romeo Ilie, care a crezut într-o răsturnare de scor spectaculoasă până la final, dinamovistele au reușit să oprească iureșul gazdelor și au controlat ultimele minute datorită plusului numeric și valoric oferit de banca de rezerve. În cele din urmă, Handbal Municipal s-a înclinat în fața jucătoarelor „alb-roșii” cu 27-31, rămânând însă cu mulțumirea că în partea secundă s-a ridicat la nivelul unui derby pentru promovare. Buzoiencele încheie astfel anul calendaristic pe poziția a 3-a și speră în continuare într-o rezolvare a problemelor financiare pentru a putea participa, al 4-lea an consecutiv, la turneul de promovare care se va disputa la finele sezonului.

RĂSPLĂTITE CU APLAUZE

O dovadă în plus că publicul buzoian, venit din nou în număr mare, este un iubitor și un bun cunoscător al fenomenului handbalistic este reacția din finalul partidei cu Dinamo, când spectatorii au aplaudat spectacolul oferit de cele două formații și au apreciat efortul depus de buzoience în încercarea de a se ridica la nivelul adversarelor. Fapt remarcat și de antrenoarea oaspetelor, Nicoleta „Gusi” Alexandrescu: „Prin tradiție, meciurile din sala de la Buzău sunt grele. Aici este un public cunoscător de handbal, ne bucurăm că vin în număr mare la sală. Victoria noastră este cu atât mai valoroasă”. 

Romeo Ilie (antrenor): „A fost un joc greu. Dinamo are în componență handbaliste consacrate. Regretăm evoluția slabă din prima repriză, jucătoarele au fost prea timorate de valoarea adversarelor. S-au grăbit și au comis multe greșeli în ofensivă. După pauză am jucat ce trebuia, cu mai multă răbdare. Dar e bine că am salvat imaginea și am făcut o repriză bună, să vadă spectatorii adevărata valoare a echipei. Sigur am fi obținut victoria dacă am fi jucat și în prima parte la fel ca în a doua”  

Ștefan Miloș (președinte): „A fost o perioadă dificilă. Am jucat trei finale în trei săptămâni. Am pierdut cu Rapid și Dinamo, dar am câștigat finala pentru locul 3 de la Pitești, ceea ce ne bucură foarte mult. Duminică am întâlnit o echipă de Liga Națională, cu jucătoare de top, dar m-a bucurat atmosfera, le mulțumim spectatorilor că au fost alături de noi în număr mare”

 

Sala Sporturilor „Romeo Iamandi”. Arbitri: M. Murariu - C. Tabacariu (Roman).